Hlavní obsah

Medvědi v Rusku jsou závislí na čichání leteckého paliva

Novinky, vps

Desítky medvědů hnědých z ruské Kronocké přírodní rezervace si vytvořily závislost na čichání leteckého benzínu nebo paliva do generátorů, které používají pracovníci rezervace. Tamní medvědi prý běžně vdechují výpary tak dlouho, dokud neztratí vědomí. Informoval o tom The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Poté, co se dostatečně načichají, se medvědi uvelebí v pohodlné pozici

Článek

Zvláštní chování těchto šelem popsal známý ruský fotograf a environmentální aktivista Igor Špilenok. Ten strávil v kamčatské rezervaci s více než 700 medvědy celkem sedm měsíců. Když poprvé narazil na medvědy - čichače, věnoval se jim podrobněji a nestačil se divit, jak hlubokou si vytvořili závislost.

Kromě čichání ze sudů se totiž fotograf několikrát stal svědkem toho, jak medvědi sledovali vrtulník a čekali, až odletí. Pak se vydali na místo startu a hledali, zda neobjeví v půdě zbytky paliva, které uniklo.

Foto: Profimedia.cz

Čichání zabere medvědům několik minut

Medvědi podle něj čichali palivo vždy po dobu několika minut. Pak si vyhrabali mělkou díru v zemi, lehli si do ní a strávili několik hodin v „pozici absolutní blaženosti“. Stávalo se také, že medvědi neodhadli míru a ztratili vědomí.

„Jednou z helikoptéry vyložili několik sudů s palivem. Zaměstnanci rezervace je ale neuklidili včas, čehož využila medvědice jménem Suzemka a sud si odkutálela pryč. Byla jednou ze závislých,“ uvedl Špilenok.

Foto: Profimedia.cz

Medvědice Suzemka pro sebe ukořistila sud s palivem

Reklama

Výběr článků

Načítám