Hlavní obsah

Historie spodního prádla přepsána, v Rakousku našli podprsenku z 15. století

Novinky, Jakub Kynčl

Zbytky krajkového prádla starého možná až 600 let šokovaly historiky. Na dnešní dobu sice nejde o nějaké nemravné spodní prádlo, avšak na 15. století jde o něco takřka neuvěřitelného.

Foto: Profimedia.cz

Nalezené spodní prádlo šokovalo historiky.

Článek

Navzdory tomu, že nyní jde už spíše jen o cáry lněné tkaniny s krajkou, pro historiky je to neskutečně důležitý nález. Pochází totiž z doby několik staletí předtím, než kam podle dosavadních znalostí historiků měly sahat počátky spodního prádla. Kusy oděvu ležely dlouhé roky v tajném tunelu pod podlahou rakouského hradu Lengberg ve východním Tyrolsku.

Navzdory pokročilému rozkladu látky mají oba kusy prádla značnou podobnost s dnešními bikinami. Podprsenka má tvarované košíčky a značně se podobá dnešnímu spodnímu prádlu.

Historikům bylo známo, že muži nosili určitou obdobu moderních šortek. Měli však za to, že ženy nosily jednoduše halenky či košilky. Podprsenky měly poprvé vzniknout až před 100 lety. Počátky kalhotek pak vědci až doposud datovali do 18. století.

Nález byl učiněn při nejnovějších renovacích hradu. Je pravděpodobné, že prádlo pochází z období kolem roku 1480, kdy byl hrad rozšiřován. Výjimečně suché podmínky pak zapříčinily, že se spodní prádlo zcela nerozložilo. Testování uhlíkovou metodou posléze potvrdilo stáří nalezeného prádla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám