Hlavní obsah

Na prosluněnou brazilskou pláž zabloudili tučňáci

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Na slunnou pláž Ipanema v brazilském Rio de Janeiru v úterý připlavali nečekaní návštěvníci - tučňáci. Jakoby nic se pohybovali mezi plavci a Brazilci si je ze břehu nadšeně fotili. A jak se tam tito nelétaví ptáci dostali? Nepatřili k filmu, ani nešlo o uprchlíky ze zoologické zahrady. Tučňáci do Rio de Janeira zabloudili z chladných vod u Patagonie.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo do Patagonie doplavali ztracení tučňáci na pláž v Rio de Janeiru

 
Článek

Tento případ ale není v posledních týdnech v Riu ojedinělý. Od původního kurzu v chladných vodách se totiž odchýlily desítky tučňáků magellanských. Mnohé z nich už lidé odchytili a zavezli do rehabilitačního centra pro divoká zvířata, odkud budou tučňáci posléze vráceni zpět do jejich přirozeného prostředí.

Záchrana zbloudilých ptáků nebyla v mnoha případech snadná. Po extrémně dlouhé cestě z jihu byli navíc tučňáci vyčerpaní a někteří i ve špatném zdravotním stavu.

Podle expertů je pro mladé opeřence běžné, že při shánění potravy v malých skupinkách zabloudí. Každoročně tak do vod u pobřeží jižních brazilských států, jako je Santa Catarina nebo Rio Grande do Sul, zavítají desítky zmatených tučňáků. Na pláž Ipanema se ale tak často nedostávají.

„Už jednou jsem na zdejší pláži pár tučňáků viděla, nebylo jich ale tolik jako letos. Je úžasné pozorovat, jak si tu dnes hrají,“ uvedla v úterý pro agenturu Reuters brazilská herečka Paola Castilho.

Reklama

Výběr článků

Načítám