Hlavní obsah

Zařízení z vysavače změní vojáky ve Spidermany

Novinky, Markéta Klánská
Logan

Chození bez lana po kolmých stěnách bylo dosud výsadou komiksového hrdiny Spidermana. Díky týmu studentů z univerzity v Utahu ale budou moci zdolávat stěny i obyčejní lidé. Studenti upravili obyčejný vysavač a zhotovili tak zařízení, které chůzi po kolmém povrchu umožňuje. V červnu zveřejnili video, které ukazuje, jak zařízení funguje.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové zařízení vyrobené z vysavače změní vojáky ve Spidermany

 
Článek

Patnáctičlenný tým v čele s doktorem Stevem Hansenem inspirovala žádost letectva USA, která směřovala k odborné veřejnosti. Tato designová soutěž pro univerzity měla letectvu pomoci vyřešit problém, jak umožnit vojákům do 20 minut vylézt po 30metrové stěně se zařízením vážícím do deseti kilogramů bez užití lana. Nejdůležitější podmínkou přitom bylo, aby se zařízení udrželo na jakémkoli povrchu.

Takzvané "Ascending Aggies", jinak označované jako PVAC (Personnel Vaccum Asisted Climber), mladých inženýrů z Utahu je zařízení složené ze dvou přísavných držáků s třmeny na nohy a speciálně upraveného domácího vysavače.

Zařízení je poháněno baterií, která vydrží asi půl hodiny, tedy mnohem déle, než je potřeba k překonání 30 metrů vysoké stěny. A co víc, PVAC umožňuje člověku přilnout ke stěně bez držení, voják tak může držet zbraň nebo jiné zařízení, aniž by spadl.

Cesta k dokonalosti

S prototypem tohoto vynálezu studenti sklidili na soutěži, která se konala v dubnu, velký úspěch a podle deníku Salt Lake Tribune získali hlavní cenu, grant ve výši 50 000 dolarů (1 025 000 korun) na další vylepšování zařízení, které má zatím ještě své mouchy. Tím největším nedostatkem je hluk, který PVAC vydává.

"Není to hlavní problém za bílého dne v rušném městském prostředí, ale je to problém při tajných nočních operacích. V následující verzi už bychom pomocí technologií měli hluk z motorů vysavače omezit až odstranit," uvedl pro server Business Insider profesor Hansen s tím, že by se v budoucnu měla zmenšit i velikost a hmotnost zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám