Hlavní obsah

Je jí teprve pět let a už prodává své fantastické obrazy za statisíce

– New York
Novinky, Markéta Klánská

Zářivé, barevné a hravé, tak jsou označovány obrazy teprve pětileté australské umělkyně jménem Aelita Andreová. Výtvarnému umění se tato dívenka věnuje v podstatě už od narození, ve dvou letech už se tak mohla chlubit významným dílem. Není divu, že záhy přilákala pozornost celého světa jako nejmladší profesionální malířka. Od tohoto úterý navíc vystavuje ve vyhlášené newyorské galerii.

V New Yorku vystavuje své obrazy teprve pětiletá umělkyně Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Výstava s podtitulem „soukromý vesmír“ je složená pouze z barevných děl pětileté umělkyně. Obrazů je celkem 22 a každý z nich přijde zájemce na úctyhodných 4 600 až 12 900 dolarů (95 000 až 265 000 korun).

Díla nabízí pohled do dětské mysli plné fantazie spojené s dinosaury, jednorožci a vesmírem. Jak sama autorka tuto středu při představování výstavy agentuře Reuters řekla: „Vypadají jako vesmír a nejsou skutečné, nejsou realistické. Jsou jako vesmír, ale nevypadají skutečně jako vesmír. Vypadají abstraktně.“

Některé z obrazů jsou plné oblíbených barev, na jiných jsou navíc i plastická zvířata, ať už skutečná nebo smyšlená. Včetně již zmíněných jednorožců, které autorka miluje a považuje za nejlepší stvoření vůbec.

Zkrátka jen ráda maluje

„Jakýmsi způsobem přemostila mezeru mezi abstraktním a realistickým. Je to abstraktní expresionismus říznutý surrealismem,“ nechala se slyšet Angela Di Bello, ředitelka galerie Agora v New Yorku, kde se výstava koná.

Navzdory Aelitinu velmi nízkému věku se experti shodují, že její umělecká díla nemohou být srovnávána se „škrábanicemi“ obyčejných dětí. Vychvalují její duchaplnost a dobrou kompozici. Někteří odborníci její obrazy dokonce přirovnávají k dílům proslulého abstraktního umělce Jacksona Pollocka.

Když se ale pominou veškeré podobné pocty, Aelita je stále jen malá holčička, která ráda maluje.

Její současná výstava, která následuje po ohromném loňském úspěchu ve stejné newyorské galerii, kdy se do sedmi dnů prodaly veškeré Aelitiny vystavované obrazy, byla zahájena v úterý a končit by měla 3. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám