Hlavní obsah

Chlapec vdechl do plic živou rybu, život mu zachránili lékaři

Novinky, Markéta Klánská
Bhópál

Dvanáctiletému indickému chlapci se povedla neuvěřitelná věc. Když si minulou středu hrál s kamarády v řece v indickém státě Madhjapradéš, spolkl devíticentimetrovou živou rybku, která se mu ale místo do žaludku dostala do plic. Život mu zachránil 45minutový chirurgický zákrok.

Lékaři našli dvanáctiletému chlapci v plicích živou rybu

 
Článek

Polykání živých ryb je podle indického deníku Times of India v zemi běžnou praxí. V případě Anila Barela ovšem ryba neprošla jícnem ale hrtanem a skončila v chlapcově levé plíci.

Nedlouho poté začal mít Anil problémy s dýcháním. Rychlost jeho dechu se z obvyklých 17 vdechů za minutu zrychlila na 34 vdechů. Když se pak obsah kyslíku v jeho krvi snížil na 80 procent, musel podstoupit rentgenové vyšetření.

Unikátní případ

"Rentgen odhalil, že má kvůli přítomnosti cizího tělesa zcela neprůhlednou levou plíci. Ryba byla dokonce živá a naposledy se nadechla až ve chvíli, kdy jsme provedli bronchoskopii. Snižovala funkci obou chlapcových plic, čímž omezovala příjem kyslíku. Je to první případ svého druhu, se kterým jsme se za 20 let praxe setkali," uvedl doktor Pramod Džavár.

Doktor Džavár spolu s anesteziology a specialistou na otorinolaryngologii doktorem Nikhilem Saxenou chlapci během 45 minut rybu z plic vytáhli.

"Setkali jsme se s případy, kdy děti spolkly plast nebo jiné materiály, toto je ale svým způsobem unikátní případ," dodal doktor Saxena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám