Hlavní obsah

Toulavý pes se přidal k cyklistům, po jejich boku uběhl téměř 2000 kilometrů

Novinky, Markéta Klánská
Lhasa

Říká se, že láska prochází žaludkem. Bílý toulavý pes Siao-sa je toho živoucím důkazem. Za kus žvance se ve městě Ja-ťiangu v čínské provincii S'-čchuan přidal ke skupince cyklistů a následoval je až do tibetské Lhasy. Až s neuvěřitelnou vytrvalostí běhal desítky kilometrů denně, nehledě na převýšení.

Pes se připojil k cyklistické výpravě a uběhl s ní stovky kilometrůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Student Jung Siao z Wu-chanu v centrální provincii Chu-pej vyrazil s přáteli na cestu ze západočínské provincie Čching-chaj do Tibetu. Když se při jedné ze zastávek 4. května setkali s bílým psem, rozhodně netušili, co bude následovat.

"Ležel na ulici a vypadal vyčerpaně. Nakrmili jsme ho tedy a on se nám pověsil na paty," uvedl Siao.

"Zpočátku nás ani nenapadlo si toho psa nechat, mysleli jsme, že se k nám chce přidat jen na chvilku. Pak ale projevil velmi silnou vůli a následoval nás celou cestu až sem (do Lhasy)," přiznal agentuře Reuters 22letý cyklista Jung Siano s tím, že malý bílý chlupáč přezdívaný Siao-sa nebo "malý Sa" předvedl neuvěřitelné odhodlání, když denně uběhl až 60 kilometrů.

Cestu prý podle Junga absolvovalo na 300 cyklistů, většina z nich to ale vzdala ještě před cílem a stopla si autobus. Jung a další tři cyklisté to ovšem zvládli. Společně zdolali 1833 kilometrů a pokořili asi deset hor s nadmořskou výškou přesahující 4000 metrů.

"Jeho přítomnost nám opravdu hodně pohnula. I díky němu jsme nakonec dosáhli paláce Potála. Teď jsme velmi nadšení a dojatí. Udělám cokoli, abych si ho mohl vzít zpátky domů, když si mě zvolil za páníčka," dodal Siao.

Nerozlučnou dvojku čeká zkouška

Odvážný pes ale nevzbudil obdiv pouze mezi cyklisty. Siao totiž založil blog s názvem "GOGO", aby cestu vytrvalého tuláka dokumentoval. V současné době má blog už 40 tisíc příznivců, kteří psímu tulákovi přejí jen to nejlepší.

To pravé dobrodružství ale na Junga a jeho nového čtyřnohého přítele teprve čeká. Psi totiž nemohou v Číně cestovat vlakem a nerozlučná dvojka se tak bude muset rozdělit. Zatímco Siao pojede do Wu-chanu vlakem, chlupatý Siao-sa, o kterém veterinář řekl, že je v té nejlepší kondici po fyzické i psychické stránce, zřejmě poletí letadlem.

"Ten příběh mě dojal. Siao-sa uběhl více než 1800 kilometrů, aby doprovodil cyklistu celou cestu ze S'-čchuanu až do Lhasy. Naše nemocnice se tak rozhodla, že psa prohlédne zdarma a zasponzoruje mu cestu do Wu-chanu," uvedl ředitel veterinární kliniky Te-wen Čchen, který podle agentury Reuters přislíbil uhradit 1000 jüanů (3200 korun) za letecké služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám