„Já pivo vždy hodnotím podle toho, jak mi drží pěna a jak kroužkuje,“ uvádí Svoboda. Piva se podle něj nemusíte ani napít, abyste poznali, zda je kvalitní a správně načepované.

Základem je prohlédnout si dobře pěnu. Pokud je bohatá, světlá, bez pórů a vypadá téměř jako šlehačka, jste na správné adrese. „Pěna v těch nejlepších restauracích vydrží klidně i pět minut,“uvádí Svoboda.

Pivo nesmí řetízkovat

Kromě pěny vás na sníženou kvalitu mohou upozornit i bublinky. „Pivo není perlivý nápoj a bublinky do něj tudíž nepatří,“ varuje Svoboda. Ať už objevíte bublinky přilepené na skle nebo vznášejících se v takzvaných řetízcích ode dna, je to špatně.

Bublinky jsou mikroskopická zrníčka prachu, která zůstala na sklenici a po načepování je obalila tekutina.

Varováním pro vás může být na první pohle i špinavý výčep. Stejně tak, jako je čistá kuchyň důležitá pro přípravu kvalitního jídla, je tomu tak i s výčepem.

Čistou sklenici poznáte podle kroužků

Jakmile se piva napijete, na sklenici by se vám měly tvořit kroužky. Právě ty jsou ukazatelem čistoty. Pokud byla sklenice pečlivě umytá a čistá, zbytky pěny se vám po jejím obvodu budou usazovat v kruzích.

„Já podle počtu kroužků na sklenici poznám, zda hostovi pivo chtnalo. Vidím na kolik loků ho totiž vypil,“ usmívá se Svoboda.

Podle Svobody pivo opravdu dochází a rozhodně nejde o mýtus. Pokud vám tedy na stůl postaví podmírák, vyčkejte. Pivo dojde. „Já když vidím, že to pivo je nadmíru, začínám mít obavy, jestli ho někdo neslil nebo tam něco nepřilil. Raději kvalitu a míň," říká Svoboda.

Špinavé trubky odhalíte snadno

Pokud v restauraci nečistí trubky, poznáte to snadno. Tento prohřešek se projeví, jak na aromatu, tak na vzhledu. „U takto natočeného piva vidíte zákal, usedlinu, která by tam neměla být, pokud to není druh, který to vyžaduje, jako například kvasnicové pivo. Aroma piva pak připomíná zatuchlý hadr zmuchlaný čtrnáct dní v kuchyni,“ vysvětluje Svoboda.

Někdy se těmto pivům říká i "padané" podle kalu, který postupně sedá ke dnu.

Zkušený výčepní načepuje pivo do deseti vteřin, takzvaně na hladinku, tedy na jeden zátah. Postupy čepování piva se ovšem liší v závislosti na pivovaru. Každý si určuje, jak správně načepovat právě ten jeho mok.

Jak správně načepovat pivo nám mistr světa v čepování Lukáš Svoboda předvedl během pražského Prague food festivalu i na kameru.

Mlíko, čochtan aneb pivní názvosloví

Jeden druh piva může chutnat pokaždé jinak. Záleží na tom, jak ho vrchní načepuje. Tím, jak pootevřeme pípu, ovlivníme obsah oxidu uhličitého v načepovaném pivu a s ním i chuť a říz, který pivo bude mít.

Druhy piva podle způsobu jeho čepování
Hladinka Jde o rychlý způsob čepování, kdy je pivo načepováno na jeden zátah.
ŠnitDruh čepování používaný při degustacích, je naplněna pouze část sklenice.
MlíkoDo sklenice je natočena pouze pěna, pivo tak má nízký obsah oxidu uhličitého a je tak jemnější.
ČochtanDo sklenice je načepováno pouze pivo bez pěny.