Hlavní obsah

Fyzioterapeuti v Británii mají zákaz sahat na pacienty

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nottingham

Fyzioterapeuti z anglického kraje Rushcliffe narazili na velmi neobvyklé opatření. Dostali zákaz sahat na pacienty, což experti v oboru považují za naprosto bláznivý tah. Jejich práce se totiž přímo odvíjí od kontaktu s pacientem.

Foto: Profimedia.cz

Fyzioterapeuti z anglického Nottinghamu dostali zákaz sahat na pacienty. Ilustrační foto

Článek

O pacienty s bolestmi zad, krku a kloubů, kteří dorazí na rehabilitace do Nottinghamu, už mnozí specialisté nepečují svýma rukama. Místo toho je odkazují na internet a letáky, kde jsou popsané cviky, které se prý pacienti mohou naučit sami. Nutí je k tomu zdravotnická komise v kraji.

Tato opatření ale vyvolala vlnu nevole. Pacienti se nespokojeni vrací ke svým obvodním lékařům, kteří jim fyzioterapii doporučili, a fyzioterapeuti si stěžují, že nemohou vykonávat svou práci profesionálně.

„Zdá se, že vynalezli nový způsob ‚bezdotykové‘ fyzioterapie, o kterém jsem nikdy neslyšel. V rámci tohoto systému se fyzioterapeuti nemohou dotýkat pacientů. Je to hluboce nevědecké a neexistuje výzkum nebo důkaz, proč by se tato fyzioterapie bez rukou měla provozovat,“ uvedl pro deník Daily Telegraph Phil Gray, vedoucí britské společnosti fyzioterapeutů CSP.

Úspory nejsou žádné

Komise pověřená vedením zdravotnictví v oblasti v lednu roku 2011 původně nabídla pacientům jedno vyšetření a až čtyři léčebná fyzioterapeutická sezení ročně. Následné přezkoumání poskytovaných služeb ale odhalilo, že se přešlo pouze k poradenským službám.

Podle průzkumu podobná opatření ve Velké Británii zavedla pouze komise Principia v kraji Rushcliffe. Ač se zdá, že jde o "utahování opasků", mluvčí komise to vyvrátila. Výdaje jsou podle ní stále stejné. Komise chce jen navést pacienty k samostatnosti.

„Jakmile obvodní lékař jednou učiní rozhodnutí, že je nutná rehabilitace, fyzioterapeut je rychle po ruce. Od něj pak pacient dostane praktické rady, jak by si měl v situaci poradit sám. Tato služba umožňuje všem pacientům, aby dostali svůj stav pod kontrolu a rychleji se uzdravili,“ vysvětlila mluvčí s tím, že „citlivější“ pacienti jsou pak ošetřováni v nemocnicích.

Specialisté jsou zajedno

Ani tento argument specialisty nepřesvědčil. Pacienti s bolestmi potřebují soustavnější péči a navíc musí cvičení dělat správně, aby si ještě v bolestech nepřihoršili. Jediné, k čemu podle nich toto řešení vede, je to, že se pacienti obrátí na soukromé fyzioterapeuty.

„Myslím, že je to nevkusné. Pokud potřebujete fyzioterapii, je důležitá péče, nikoli pouze rada,“ uvedla zástupkyně zájmů pacientů Barbara Venesová s tím, že staří lidé navíc nemusí mít ani přístup k internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám