Hlavní obsah

Novodobý Íkaros natočil svůj neuvěřitelný ptačí let

– Haag
Novinky, Markéta Klánská

Jednatřicetiletý Jarno Smeets z Nizozemska by mohl dostat přezdívku novodobý Íkaros. Pomocí moderních technologií totiž sestrojil konstrukci křídel, která mu umožnila létat jako pták. O víkendu se s kamerou na helmě se vznesl 100 metrů nad park v Haagu. Mával křídly asi minutu a poté bez problémů přistál.

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemský inženýr letěl vzduchem doslova jako pták

 
Článek

Smeets tvrdí, že je první člověk, kterému se něco podobného podařilo. Splnil tak pradávný sen mnoha lidí, když ke svému letu nepoužil žádné trysky. Spolehl se pouze na vlastní ruce a speciální konstrukci s využitím bezdrátových pohybových senzorů a smartphonu.

Video ze svého letu nad Haagem v úterý vložil na internet, téměř okamžitě tím ale vyprovokoval kontroverzi. Mnoho diváků videa si totiž pevně stojí za názorem, že jde o podvrh. Na to ale 31letý konstruktér podle deníku Daily Mail zareagoval, že jeho let není výsledkem žádného druhu magie, jen nápaditého inženýrství.

Detailně propracovaný projekt

Křídla s plochou 18 metrů čtverečních v sobě mají zabudované malé bateriemi poháněné motorky, které fungují jako „zesilovače“ pro letcovy ruce. Díky pohybovým senzorům a akcelerometru tak umožňují mávání, kterého by jinak nebyl jediný člověk vzhledem k velikosti křídel schopen.

„Už jako malý kluk jsem byl ohromen průkopníky létání a vynálezci jako byli například Otto Lilienthal nebo Leonardo da Vinci,“ uvedl Smeets, pro kterého byl víkendový let splněným snem a naprosto neuvěřitelným zážitkem.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak vznikala křídlaVideo: www.humanbirdwings.net

Jeden uživatel internetu však narazil na některé nesrovnalosti ve Smeetsově životopisu a jednoznačně tak odsoudil video s tím, že jde o podvod.

Nizozemec však natočil video, které dokumentuje osm měsíců trvající projekt, kdy křídla budoval.

Pověst o Íkarovi

Spojení Smeetse s bájným Íkarem není náhodné. Tato postava z řecké mytologie se proslavila právě ručně zhotovenými ptačími křídly. Na nich Íkaros spolu se svým otcem stavitelem a vynálezcem Daidalem prchali z Kréty do rodných Athén.

Protože ale byla křídla z peří a vosku, mladého letce, který neuposlechl otcovy instrukce, stihl tragický osud. Příliš se přiblížil slunci, vosk se roztekl a Íkaros se zřítil do moře. Smeetse ale při létání naštěstí zatím podobný konec nepotkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám