Hlavní obsah

Nejšílenější obraceč novin na světě

Novinky, Markéta Klánská
New York

Lidská vynalézavost nezná hranic. Jeden počítačový programátor z New Yorku vytvořil jedinečné zařízení na obracení novinových stránek. Jeho vynález je důmyslný a nesmírně komplikovaný, ale v běžném životě také naprosto nepoužitelný.

BEZ KOMENTÁŘE: Newyorčan vytvořil unikátní obraceč novin

 
Článek

Šestadvacetiletý Joseph Herscher vytvořil složitý mechanismus, který se spouští jediným pohybem. Stačilo, aby autor při pití kávy strčil do tužky, která následně rozpohybovala neskutečný řetězec událostí.

Je až neuvěřitelné, co všechno Newyorčan původem z Nového Zélandu do vynálezu zakomponoval. Místo se našlo pro plynový hořák, fén, laptop nebo dokonce i pro křečka. Nechyběly však ani chemické reakce, kulečníkové koule a knihy.

Ještě více fascinující je ale fakt, že jednotlivé kroky dohromady opravdu fungují, i když pouze jedinkrát. Jeden z bezmála čtyř miliónů diváků, kteří video od konce prosince viděli, v komentářích trefně poznamenal: „Květináč stojí 160 korun, plynový hořák je za 600 korun a MacBook Pro stojí 36 000 korun. Přečíst si další stránku novin bez hnutí prstem je ale k nezaplacení.“

Vášeň malého kluka

Herscher však má na svém kontě mnohem více podobných vynálezů. Jak sám uvedl pro Sunday Star Times, praštěným mechanismům se věnuje už od pěti let. Nikdy ale nepočítal s tím, že by ho někdo mohl brát vážně. Přesto se proslavil po celém světě. V současné době vede workshopy, vystavuje svá díla a navrhuje stroje pro firmy.

„Chtěl jsem zkrátka ty nejjednodušší úkony provádět tím nejkomplikovanějším způsobem,“ prozradil svou původní myšlenku Herscher.

Inspirace od Wallace a Gromita

Jeho ztřeštěné nápady podle deníku The Daily Mail nápadně připomínají bláznivé mechanismy britských animovaných postaviček od Nicka Parka Wallace a Gromita. Muž a pes z plastelíny se ve svých filmech a seriálech velmi svérázným způsobem vyrovnávají s každodenními starostmi, jako je například příprava snídaně nebo usínání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Wallace a Gromit: SnoozatronVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám