Hlavní obsah

Raketový start: Počet nahlášených UFO s novým rokem vzrostl

Novinky, Markéta Klánská

Během prvních týdnů roku 2012 odborníci na UFO zaznamenali výrazný nárůst nahlášených létajících objektů, které jejich pozorovatelé nedokázali identifikovat. Na internetu se objevily desítky nových videí z celého světa, u kterých si jejich autoři kladou nejrůznější otázky.

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadné hořící objekty nad mexickým státem Sinaloa

 
Článek

Největší soukromě dotovaná organizace, která se zabývá výzkumem UFO (MUFON), jenom během prvního týdne roku 2012 obdržela hlášení z 36 států v USA.

„Za leden 2011 jsme zaznamenali kolem 500 hlášení. Během prvního týdne roku 2012 už se číslo vyhouplo na 233,“ řekl zpravodajskému serveru The Huffington Post Clifford Clift, mezinárodní ředitel MUFON.

„Za minulý rok celkový počet hlášených případů přesáhl 6000. Pokud to letos bude pokračovat tímto tempem, očekáváme až 50procentní nárůst,“ dodal Clift s tím, že hlášení přibývá mimo jiné díky lepší dostupnosti moderních technologií, jako jsou digitální kamery a víceúčelové mobilní telefony.

Víc lidí víc vidí

Také novozélandský internetový server Weather Watch během prvních 24 hodin roku 2012 obdržel téměř 80 hlášení.

„Mnoho lidí z celého světa oslavovalo příchod Nového roku venku. Ve Spojených státech, odkud většina hlášení přišla, bylo v tu dobu převážně klidné a suché počasí. Venku se tak ocitlo více pozorovatelů,“ uvedl novozélandský meteorolog Philip Duncan.

Mexiko, Brazílie i Skotsko

Mezi nejzajímavější nová videa podivných objektů patří asi záznam z 3. ledna, kdy se na obloze nad státem Sinaola v Mexiku objevily ohnivé zářící objekty. Vysvětlení tohoto úkazu ale přišlo záhy. Podle agentury NASA šlo o meteor, který bylo možné pozorovat z několika různých měst v Sinaole, jako je například Culiacán, Mocorito a Navalto.

Světélkující UFO natočené v Brazílii

Za zmínku stojí i skupinky blikajících světel nad Campinas v Brazílii a záhadná světla nad silnicí ve Skotsku. [celá zpráva]

Naprostou většinu hlášení lze podle serveru Weather Watch jednoduše vysvětlit. Nejčastěji jde o meteority, pomalu se pohybující lampióny, popřípadě obyčejná letadla. Přesto zbylé procento případů vyvolává v mnohých naději, že nejsme ve vesmíru sami.

„Myslím si, že to bude dobrý rok, protože mnohem víc lidí upírá své zraky k obloze. Navíc už také lidé vědí, kam mají záhady hlásit, a také to nadšeně dělají,“ optimisticky sdělil na závěr Clift.

Reklama

Výběr článků

Načítám