Hlavní obsah

V Lipsku se narodila jednovaječná čtyřčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipsko
Aktualizováno

Na Tři krále přišla na svět v Lipsku jednovaječná čtyřčata. Čtyři holčičky se narodily císařským řezem deset týdnů před termínem, jsou napojeny na přístroje, ale jejich šance na přežití jsou podle lékařů vysoké. Jejich otec už stačil pořídit větší automobil. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Porod císařským řezem. Ilustrační foto

Článek

Čtyřčata ještě do dne, kdy původně měla přijít na svět, zřejmě zůstanou na oddělení pro předčasně narozené děti. Tři holčičky dýchají samostatně, jedna za pomoci přístrojů.

Jednovaječná čtyřčata z Lipska byla počata přirozenou cestou, nikoliv umělým oplodněním. "Vypadají všechny naprosto stejně," řekl agentuře DPA o holčičkách vedoucí porodnického oddělení Holger Stephan. Jejich 31letá matka je prý ve výborné kondici a ve středu bude moci z nemocnice odejít.

Otec čtyřčat tvrdí, že holčičky věděly, kdy se mají narodit. Akorát totiž koupil větší auto a dokončil dětský pokoj.

Lékařský zázrak

Narození jednovaječných čtyřčat stále lékaři považují za zázrak. Pravděpodobnost je přibližně jedna ku 13 miliónům. "Šance, že (čtyřčata) vzniknou přirozeným způsobem a dojdou do fáze, kdy jsou životaschopná, jsou mizivé," vysvětlil Holger Stephan. Holčičky chce sledovat i poté, co z nemocnice odejdou. "Taková náhoda se stává jenom jednou za kariéru," řekl.

To pro Novinky.cz potvrdil i MUDr. Zdeněk Hájek z pražské Gynekologicko-porodnické kliniky u Apolináře: „Je to naprostá rarita, ale současně velké riziko pro těhotenství. Riziko je to hlavně pro děti. Narodí se nezralé a další komplikace se mohou dostavit v průběhu života. Největší problém ale je, aby se v takových případech těhotenství dostalo k životaschopnosti dětí. Pokud přežijí, je to obrovský úspěch."

Šance na normální vývoj narozených čtyřčat v Lipsku je skutečně vysoká. Podle vedoucího lékaře novorozenecké JIP ve fakultní nemocnici Motol Miloše Černého jsou dnes šance na přežití u takto předčasně narozených dětí téměř stoprocentní. Velmi vysoké jsou i šance na zcela normální psychomotorický vývoj.

Foto: Profimedia.cz

Jednovaječná čtyřčata

Do roku 2011 bylo na celém světě evidováno pouze 63 jednovaječných čtyřčat, z toho 43 ženského pohlaví.

Nejznámější z nich jsou dnes již devatenáctiletá čtyřčata Megan, Sarah, Kendra a Calli Durstovy z amerického Buffala. Od narození se z nich staly mediální hvězdy. Všechny jsou stejně vysoké, pihovaté a na první pohled nerozeznatelné zrzky. Podle rodičů jsou všechny výrazné osobnosti, nicméně po povahové stránce zcela odlišné.

Reklama

Související témata:

Související články

V 55 letech porodila čtyřčata

V severoitalské Mantově porodila pětapadesátiletá žena indického původu čtyřčata. Informoval o tom místní list La Gazzetta di Mantova. Podle něj byla žena...

Na Slovensku se narodila čtyřčata

V Bratislavě se v úterý večer narodila čtyřčata. Sedmatřicetiletá matka z Trenčianských Teplic přivedla na svět dva chlapce a dvě holčičky. Ondrej, Peter, Hana...

Výběr článků

Načítám