Hlavní obsah

Měsíc večer zakryl stín Země a přišlo zatmění

Aktualizováno

V sobotu na severovýchodní obloze vyšel Měsíc, který vzápětí vstoupil do zemského stínu a došlo k jeho zatmění. Astronomové při dobrém výhledu slibovali nádhernou podívanou. V Česku bylo možné zatmění pozorovat jen zčásti.

Foto: Petr Eret, ČTK

Částečné zatmění Měsíce v Rokycanech

Článek

Zatmění bylo sice úplné, Měsíc se však začal nořit do stínu Země již ve 13:46 a zcela se v něm skryl v 15:06. Ze zemského stínu začal vystupovat současně s východem nad obzor. Na severovýchodě Česka to bylo o několik minut dříve, takže pozorovatelé tam mohli moci část úplného zatmění ještě spatřit. Na ostatním území se dalo zatmění pozorovat jako částečné až do 17:18.

Při zatmění byl Měsíc v souhvězdí Býka ve společnosti otevřených hvězdokup Plejády (Kuřátka) a Hyády. Vysoko nad jihovýchodním obzorem zářila planeta Jupiter a naopak velmi nízko nad jihozápadním obzorem planeta Venuše.

Ani při úplném zatmění Měsíc z oblohy zcela nezmizel. Do zemského stínu totiž pronikalo slabé sluneční záření lomené přes zemskou atmosféru. Měsíc proto mívá načervenalý nebo naoranžovělý nádech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám