Hlavní obsah

Za vyšší počet gayů může kohoutková voda, prohlásil peruánský starosta

Novinky, Markéta Klánská
Huarmey

Peruánský starosta José Benitez v tomto týdnu vypustil z úst jeden z nejpodivnějších výroků o homosexualitě. Jako příčinu narůstajícího počtu gayů ve městě Huarmey totiž označil vodu, respektive její vysoký obsah minerálů a jiných látek.

Foto: Profimedia.cz

Peruánský starosta prohlásil, že počet gayů v jeho městě roste kvůli kohoutkové vodě. Ilustrační foto

Článek

V rámci představování nového projektu dodávky vody do města Huarmey místní starosta José Benitez učinil zajímavý proslov. Na začátku uvedl, že kohoutková voda, která pochází z oblasti kolem města Tabalosos, obsahuje vysokou hladinu stroncia.

„Stroncium bohužel redukuje mužské hormony a my najednou budeme jako Tabalosos a jiná města, kde nápadně roste procento gayů,“ řekl starosta.

Populace ve zmíněném městě, které leží v regionu San Martín v centrálním Peru, byla totiž před několika lety označena za převážně homosexuální. Televizní stanice se sídlem v Limě tehdy uvedla, že tam žije asi 14 000 gayů.

„Mladí lidé mají kvůli tomuto stigmatu málo sebeúcty,“ dodal Benitez.

Děkan Univerzity v Limě, doktor Robert Castro Rodriguez, ovšem Benitezovy názory okamžitě zavrhl s tím, že velké množství stroncia v lidském těle může vést k rakovině kostí, anémii a kardiovaskulárním onemocněním, ale rozhodně ne k homosexualitě.

Jihoameričané se podobnými výroky netají

V Peru to ovšem není první podobné prohlášení, nad kterým lze pozvednout obočí. Podle BBC v roce 2009 peruánská ministryně vnitra Mercedes Cabanillasová oznámila, že ministerstvo bude zakazovat homosexuálům službu u policie, neboť ničí image této instituce.

Podobně laděný výrok jako Benitez vyslovil také bolivijský prezident Evo Morales. Nechal se slyšet, že konzumace kuřat způsobuje homosexualitu a plešatění. Kritizoval tak pěstitele kuřat, kteří do svých produktů vpichují ženské hormony, uvedl deník The Huffington Post.

Reklama

Související témata:
Rafael Benítez

Výběr článků

Načítám