Hlavní obsah

Roztomilé mládě mandrila nepustí z ruky svého plyšového dvojníka

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztomilé mládě mandrila (Mandrillus sphinx) nepustí z ruky svého plyšového dvojníka. Fotografie dokládají, jak malý sameček nedá ani krok bez své malé hračky. Patnáctidenní opičí mládě se tak trochu podobá plyšákovi, jehož stále objímá. Napsal o tom informační server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Drží své malé ruce okolo žluté hračky s lehkostí a zručností jako člověk.

Článek

Sameček se narodil v čínské Yageer Zoo v Ningbo. Drží své malé ruce okolo žluté hračky s lehkostí a zručností jako člověk. Madril se stáčí do klubíčka a cucá si palec jako malé dítě.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

A stejně jako miminko je krmen mlékem - ale bohužel práškovým. Mandrilovi se pomalu začíná vybarvovat červený pruh na obličeji s modrými hřebeny po stranách.

Do budoucna malému mandrilovi vyrazí ještě bílé chomáče vousů a červené nozdry a rty.  Mandril má nejblíže v říši zvířat k paviánům. S paviány podobný zadek, ale manrilové ho mají zbarvený do modra, fialova a dorůžova. Proto se řadí mezi nejbarevnější druh primátů.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Charles Darwin o nich napsal: "Žádný jiný savec není tak výjimečně barevný jako dospělý samec mandrila."

Mandrilové patří mezi větší opice - dorůstají až do výšky jednoho metru. Žijí v obrovských skupinách, čítajících mnohdy více než 800 jedinců.

Samci se dorůstají 25 až 35 kilogramů, samice jen 11 kilo. Vyskytují se v tropických deštných pralesích západní Afriky, od jižního Kamerunu až po Kongo.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám