Hlavní obsah

Ochrnutý kocour překonal strach z vody, pomocí plavání se učí chodit

– St. Issey
Novinky, Markéta Kautznerová

Mourovatý kocour Mog, kterého v Británii porazilo auto a způsobilo mu trvalé následky, se opět učí chodit. Podstupuje hydroterapii a dostává pravidelné 15minutové lekce plavání. Vypadá sice v bazénu komicky a hlasitě mňouká, ale jeho pokroky jsou nepřehlédnutelné.

Článek

Metoda hydroterapie se používá spíše u psů, zejména kvůli přirozenému odporu koček k vodě. Mogova majitelka, 62letá Veronica Ashworthová, uvedla, že se Mog při pohledu na vodu ve zvířecím hydroterapeutickém centru St. Issey v hrabství Cornwall skutečně tvářil zprvu vyděšeně. S trochou povzbuzení ale do vody skočil. Po deseti podobných lekcích už může přenést váhu svého těla na přední ochromené tlapky.

„Většina koček udělá cokoli, aby se vodě vyhnula, on ale vypadá, že si plavání v bazénu užívá. Léčení bere vcelku vážně. Plave kolem dokola čtyři metry dlouhého a jeden metr hlubokého bazénku. Nadělá kolem toho sice hodně rámusu, ale zvládá to. Myslím, že si uvědomuje, že mu to pomáhá,“ řekla deníku Daily Mail paní Ashworthová.

„Terapie funguje a pokrok je jasně patrný,“ dodala.

Toulání se mu stalo osudným

Mog utrpěl ošklivá zranění a strávil šest týdnů na kapačkách, když ho v únoru srazilo auto. Náraz kupodivu nezpůsobil ročnímu kocourovi žádné zlomeniny, ale poškodil mu nervový systém, proto Mog ochrnul na přední tlapky. Zdálo se, že už nebude nikdy chodit a bude se jen pomalu učit posouvat pomocí zadních končetin. Jeden místní veterinář ale usoudil, že by kocourovi mohla pomoct hydroterapie.

Trenérka Rosalinde Boisseauová z hawkslandského centra uvedla, že Mog je první kočka, se kterou kdy v rámci hydroterapie pracovala, a jejími pokroky je přímo ohromena.

„Když jsem Moga dala poprvé do vody, díval se na mě s děsem v očích. Když na něj ale Veronica zavolala, zamňoukal a namířil si to k ní skrz bazén. Tím, že přední tlapky používá a natahuje, je pomalu posiluje. Je opravdu neuvěřitelný,“ řekla deníku Daily Mail terapeutka.

To, že se Mog dostal do problému, prý nebylo velkým překvapením. Vždy se ztrácel a objevoval na podivných místech, našli ho například v hudební zkušebně, aukční síni, v různých obchodech a dokonce i u zubaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám