Hlavní obsah

Přátelství lva a antilopy už nikoho neohromí, pavián si přivlastnil kombu ušatou

Novinky, Markéta Kautznerová
Nairobi

V útulku pro opuštěná zvířata v Nairobi v Africe vzniklo neobvyklé přátelství mezi kombou ušatou a žlutým paviánem. Tato naprosto odlišná zvířata, která by se v přírodě prakticky nemohla setkat, si mezi sebou vytvořila pevné pouto.

Článek

Šestiměsíční samička paviána, kterou opustila její rodina v Maralalu na severu Keni, se začala starat o opuštěné tříměsíční mládě komby ušaté. Podle Charlese Musyokiho, předního vědce z ústavu pro ohrožené druhy Kenya Wildlife Service, vyplynulo toto přátelství z jejich nelehké situace. Opuštěná zvířata totiž potřebují společnost, aby se vyrovnala s novým prostředím.

„Je to názorná ukázka toho, jak se setkali dva jedinci, kteří si potřebovali splnit své základní potřeby. Zvířata se semkla a vytvořila si mezi sebou přátelské pouto, aby přežila, když je jejich rodiny opustily,“ uvedl pro server news24.com Musyoki.

Dále ale přiznal, že případy, kdy se na sebe váží dvě zvířata různých druhů, jsou velmi vzácné. V Keni bylo podobné přátelství zaznamenáno naposledy před několika lety. Mladá lvice tehdy adoptovala mládě přímorožce, což je velká antilopa, kterou lvi běžně loví.

Podle Musyokiho by se zvířata ve volné přírodě nemohla nikdy takto spojit. Žlutý pavián je totiž aktivní během dne a v noci spí, naproti tomu komba ušatá patří k nočním tvorům.

„Ve volné přírodě žijí za jiných podmínek a v jiných částech dne, což je odděluje. V zajetí, kdy jsou obě zvířata v nouzi, se u nich ovšem vytvořilo pouto. Potřebují se navzájem, aby se mohla přátelit a společně si hrát. Až vyrostou, budou ale muset být oddělena,“ dodal Musyoki.

Reklama

Výběr článků

Načítám