Hlavní obsah

Blesk udeřil do přistávajícího letadla, očitý svědek to natočil

Novinky, Jakub Kynčl

Letadlo společnosti Emirates mířící z Dubaje na londýnské letiště Heathrow mělo velké štěstí. Krátce před dosednutím na plochu do něj totiž dvakrát po sobě udeřil blesk. Letadlo typu Airbus A380 však nakonec přistálo bez vážnějších potíží.

Článek

Nebezpečné chvilky Airbusu A380 zachytil na video fotograf Chris Dawson v jihozápadní části Londýna. Letadlo na lince Dubaj-Londýn jen o několik minut později bezpečně přistálo i s asi 500 pasažéry na letiště Heathrow. Blesk udeřil do letadla v místě mezi kokpitem a prvními řadami cestujících.

"Viděl jsem shromažďující se bouřkové oblaky a říkal jsem si, že by mohly vzniknout ideální podmínky na silné blesky," řekl autor videozáznamu.

Náraz blesku do letadla není ale žádným unikátem. Někdy se obejde bez problémů, jindy však ne. Dříve v tomto týdnu se muselo letadlo společnosti Quantas mířící z Aucklandu do Melbourne vrátit do původní destinace, když do letadla také udeřil blesk. Letadlo neutrpělo žádné škody, piloti vnitrostátního letu se však k tomuto kroku rozhodli z bezpečnostních důvodů.

Letadla jsou však konstruována tak, že by měla náraz blesku bez obtíží ustát. Přesto výjimečně tento výboj způsobí strojům potíže.

Reklama

Výběr článků

Načítám