Hlavní obsah

Lidé narození v listopadu žijí nejdéle

Greifswald

Chystáte se zplodit potomka a chcete mu dopřát dlouhý život? Pak si naplánujte početí na březen. Máte nejvyšší čas, aby se miminko narodilo v měsíci listopadu. Podle rozsáhlé lékařské studie totiž žijí lidé narození v listopadu v průměru až o jedenáct měsíců déle. Nejkratšího věku se dožívají lidé narození v květnu.

Foto: Profimedia.cz

Miminka narozená v listopadu se podle nové studie dožívají nejdelšího věku.

Článek

Experti z Univerzity v Greifswaldu analyzovali data týkající se několika miliónů úmrtí v letech 1992 až 2007 a všímali si měsíce narození. Byli překvapení, jak významný existuje vztah mezi délkou života a měsícem narození.

Lidé narození v listopadu se totiž dožívali delšího života než ti narození v ostatních měsících. Z analýzy vyplynulo, že ženy narozené v květnu umírají na choroby srdce v průměru o 7,3 měsíce dříve než ty narozené v listopadu. U mužů byl rozdíl dokonce 11,7 měsíce.

Listopadové děti prošly nejlepším obdobím těhotenství

Když se podívali lékaři z Greifswaldu na ostatní příčiny úmrtí, délka života byla u zrozenců v květnu o 9,6 měsíce kratší pro ženy a o 9,4 měsíce pro muže než u zrozenců v listopadu.

„O příčinách tohoto fenoménu můžeme jen spekulovat,“ komentoval objevy autor studie Thorsten Reffelman. Odborníci ale míní, že listopadoví zrozenci prošli těhotenstvím v nejpříznivější části roku, kdy mají matky dostatek sluníčka, tím i dostatek vitaminu D, dále lepší a pestřejší výživu a více se pohybují na čerstvém vzduchu.

O výsledcích jiných měsíců studie nemluví, ale podle uvedené spekulace o těhotenství během léta lze předpokládat, že obecně se dožívají vyššího věku lidé narození na podzim a v zimě než lidé narození na jaře či na začátku léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám