Hlavní obsah

Číňané cvičí 10 000 holubů pro případ velkého výpadku komunikací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Velení čínské armády rozhodlo, že by do speciálního výcviku mělo nastoupit 10 000 poštovních holubů. Měli by sloužit jako kurýři v případě rozsáhlého výpadku jiných komunikačních prostředků.

Foto: Profimedia.cz

Čínská armáda bude cvičit tisíce holubů jako kurýry. Ilustrační foto

Článek

Čínská centrální televize (CCTV) oznámila, že armáda začala s náborem opeřených rekrutů. Jejich speciální výcvik se prý odehrává ve městě ve střední Číně, ale přesnou polohu armáda kvůli utajení neurčila.

Ptačí armáda by nastoupila v případě hromadného výpadku běžné komunikace. Vlasti však budou sloužit i jako poslové mezi vojenskými posádkami na dlouhých čínských hranicích.

Holubi jsou ve válce nepostradatelní

"V moderní válce je holub naprosto nepostradatelný," tvrdil reportérům CCTV expert na letectvo Chung Čcheng. Důstojník Čchun-tchao Čchen, pod jehož velením budou opeřenci sloužit, prohlásil, že "ptáci jsou nejpraktičtějším a nejefektivnějším způsobem komunikace na krátké a středně dlouhé vzdálenosti v případě elektromagnetických interferencí či kolapsu v signalizačním systému".

Holubi slouží v čínské armádě již od 50. let 20. století. Většinou však tvořili hejna čítající maximálně několik stovek jednotlivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám