Hlavní obsah

Chlapec neumrzl v horách díky radám z televizního pořadu

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salem

Případ čtrnáctiletého chlapce, který se ztratil v zasněžených horách amerického Oregonu a přežil jen díky sledování pořadu Člověk vs. divočina (u nás známého jako Boj o přežití), musí být tou nejlepší odměnou za veškeré úsilí dobrodruha Beara Gryllse. Právě ten v pořadu vystupuje a radí divákům, jak se zachovat, pokud se dostanou do svízelné situace v extrémním prostředí, kdy se musí spolehnout pouze na sebe.

Článek

Teenager Jake Denham musel devět hodin čelit mrazům mínus 17 stupňů Celsia. Dokázal však přežít, a to podle svých slov díky tomu, že si postavil malou jeskyni jako úkryt před větrem a sněhem a poté dělal další věci, které viděl v jednom z dílů oblíbeného pořadu.

Celá málem nešťastná událost se přitom stala velice rychle a nevinně. Jake lyžoval se svou rodinou na horách v Oregonu. Když ztratil jednu ze svých lyží, raději než aby se pokusil dohnat své rodiče, sundal si druhou lyži a šel z kopce dolů pro tu ztracenou. Když se však začalo stmívat, uvědomil si, že neví, kudy se zpátky za rodiči vydat.

Následování stopy jej přivedlo až k záchranářům

„Stmívalo se a viděl jsem hvězdy, záchranné vrtulníky mi létaly nad hlavou, ale neviděly mě kvůli hustým lesům po stranách hory," popisoval celou situaci Jake.

Další z triků z Gryllsova pořadu, který si chlapec pamatoval, bylo najít stopu po nějakém lyžaři a tou se vydat. Právě to jej zřejmě zachránilo, neboť dojel až naproti týmu záchranářů, který po něm pátral. Když se poté Jake podrobil vyšetření, byl pouze mírně podchlazený, jinak nebyl nijak zraněný.

„Chtěl jsem prostě žít dál a ne zemřít, tak jsem vstal, našel lyžařskou stopu a následoval ji,“ dodal mladík.

Reklama

Výběr článků

Načítám