Hlavní obsah

Prokletí sedmileté dívky: požije-li protein, čeká ji smrt

Novinky, Jakub Kynčl

Vegetariánka z donucení, to je sedmiletá Borsi Batkiová z britského Coventry. Celý život bude mít nad sebou velkého strašáka, pokud požije jakýkoliv protein, utrpí poškození mozku. Čím více ho požije, tím větší poškození jí hrozí. Pokud sní větší množství něčeho jiného než ovoce či zeleniny, čeká ji s velkou pravděpodobností smrt. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Radoslav Šrot a Josef Ptáček, Právo

Dívka bude ve své stravě celý život odkázána zejména na zeleninu a ovoce. Ilustrační foto.

Článek

Sedmiletá Borsi nemá zrovna nejšťastnější dětství. Musí sledovat ostatní děti, jak si dopřávají sladkostí a sama si je přitom nemůže dopřát. Za jejím prokletím stojí vážná forma metabolického onemocnění fenylketonurie. Kdyby dívka jedla proteiny, tak by došlo k vážnému poškození jejího mozku, infarktům a velmi pravděpodobně i smrti.

Zdravotní indispozice malé dívky byla naštěstí odhalena již šest dní po jejím narození, když si v jejím rodném Maďarsku lékaři všimli nesrovnalostí v její krvi. Její zdravotní stav způsobuje, že tělo nedokáže zpracovat aminokyselinu fenylalanin, která se nachází v jídlech bohatých na proteiny. Alarmující je, že se s tímto postiženým rodí zhruba jedno z 15 tisíc dětí.

Jídelníček má velmi úzký

"Moc toho jíst nemůže, a tak je její menu značně chudé. Jakékoliv maso, běžné těstoviny, chléb, ryby ani jogurt - nic z toho se na jejím jídelníčku nesmí objevit. Když chodí na večírky svých kamarádek, nesmí si uždíbnout žádnou sladkost a je to pro ni velmi těžké, někdy kvůli tomu i brečí. Vysvětlujeme jí, proč to tak je, a ona to chápe, jen je to pro ni opravdu složité," uvedla dívčina matka Maria (37).

Borsi žije v Anglii se svou matkou Marií, otcem Zsoltem (37), sestrou Biborkou (9) a bratrem Benem (1). Rodina se odstěhovala do Anglie za prací otce, který dostal ve Velké Británii lukrativní nabídku.

Sestra jí situaci neulehčuje

"Snažíme se přizpůsobovat k její dietě jako rodina, ale bylo by pro nás nemožné jíst stále to, co ona. Její speciální nároky jsou natolik odlišné od těch našich, že by se její sestra vůbec nenajedla. Žádná mouka, vejce, nic takového. Biborka často říká, že je to nechutné, což dělá pro Borsi vše ještě těžší," postěžovala si na starší dceru matka.

"Snažíme se nejíst tolik masa a dopřáváme si více ovoce a zeleniny než dříve. Nemůžu však všem říkat, ať před ní něco nejedí. Bude se s tím muset potýkat celý život, a tak si na to musí pomalu zvykat," dodala matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám