Hlavní obsah

Švédské muzeum si všimlo krádeže obrazu, až když mu ho policie vrátila

– Stockholm

Zvláštní přístup ke svým exponátům má zřejmě umělecké muzeum ve švédském městě Malmö. Skutečnost, že jim chybí obraz v hodnotě deseti miliónů švédských korun, tedy asi 26,5 miliónu českých, si pracovníci muzea všimli až poté, co jim ho vrátila policie. Ta obraz Dva přátelé z roku 1913 od známého expresionistického malíře Edvarda Muncha objevila u zlodějů při razii v malém městě Landskrona.

Foto: Profimedia.cz

V uměleckém muzeu ve švédském městě Malmö se ztratily tři obrazy a nikdo je nehledal. Vrátila jim je až policie.

Článek

Policie při zátahu našla i další dva obrazy méně významných švédských umělců odcizené z téhož muzea, které také nikdo nepostrádal. Také ty se nyní do muzea vracejí.

"Jsem naprosto v šoku a neumím si to při nejlepší vůli nijak vysvětlit," řekl rozhlasu šéf muzea Göran Christenson. Podle nejrozšířenějšího názoru musely být obrazy ukradeny během přepravy z muzea do skladu, protože v současnosti nebyly právě vystavovány.

Jak je ale možné, že si ve skladu nevšimli, že obrazy nedorazily, bude muset Christenson teprve vysvětlit. Také zloději ale nebyli žádní pečlivkové: nedali si ani námahu odstranit z obrazů samolepky "Umělecké muzeum Malmö", nalepené na jejich zadní straně. To policii usnadnilo najít pravého majitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám