Hlavní obsah

Ve Francii se draží desetimetrová kostra dinosaura za více než 30 miliónů korun

Novinky, Dagmar Plecháčová
Paříž

Kostra Allosaura, který byl předchůdcem známého Tyrannosaura Rexe, se bude v úterý prodávat v aukční síni Sotheby’s v Paříži. Podle odhadů se masivní kostra dinosaura, která měří na délku přes deset metrů, vyšplhá vysoko nad 30 miliónů korun.

Článek

Dosavadní rekordní částku vydělala kostra Tyrranosauta Rexe zvaná „Sue“, která se prodala v newyorské aukci v roce 1997 za 151 miliónů korun. Ta, která je nyní v nabídce pařížské Sotheby’s, je stará 153 miliónů let a podle přírodovědce Erica Mickelera se jedná o největší nalezený exemplář tohoto druhu.

„Tento kus je opravdu působivý kvůli své výjimečné velikosti přes deset metrů. Dosud nalezené kostry tohoto druhu dosahovaly maximálních rozměrů mezi sedmi a osmi a půl metry. Toto je největší dosud objevený exemplář,“ prozradil přírodovědec.

Kostra dinosaura jako doplněk interiéru

„V posledních několika letech jsme zaznamenali sběratele moderního umění, kteří se domnívají, že tento druh historie patří do interiéru právě zároveň s moderním uměním,“ dodal Mickeler.

V prodeji je ale celkem 86 fosílií, včetně několika dalších koster dinosaurů, sto tisíc let staré kostry nosorožce s vyvolávací cenou 2,25 miliónu korun či sbírka fluoreskujících minerálů, jejíž cena začíná na 500 tisících korunách.

Reklama

Výběr článků

Načítám