Hlavní obsah

Práce s notebookem na stehnech způsobuje syndrom opečené kůže

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basilej

Máte při práci svůj notebook na stehnech? Podle lékařů riskujete nepříjemný zánět, který může vyústit v permanentní ztmavnutí kůže či v extrémních případech i v rakovinu. Lékaři se v posledních dnech zabývali případem 12letého chlapce, kterému se na stehně vyvinula dermatitida vzniklá působením tepla z notebooku. Pro chlapcův stav používají výraz "syndrom opečené kůže".

Článek

Syndrom opečené kůže, jak ho lékaři nazývají, už tu jednou byl. Objevoval se v dobách, kdy neexistovala centrální topení a lidé se tiskli okolo ohně, kamen a elektrických přímotopů.

Tehdy byly obdobné tmavé skvrny na kůži a poruchy jejího zbarvení něčím zcela běžným. Teď se znovu vrací neopatrným majitelům notebooků. Informoval o tom deník Daily Mail.

Dvanáctiletý chlapec si nespecifikovanou dermatitidu přivodil tím, že několik měsíců hrál každý den počítačové hry s notebookem na svých holých stehnech.

"Chlapec si uvědomoval, že je notebook na levé straně značně teplý, ale nevěnoval tomu větší pozornost a jeho umístění nezměnil," uvedli švýcarští vědci v respektovaném lékařském magazínu Pediatrics.

A 12letý hoch není ani zdaleka jediný, komu se toto přihodilo. Nejmenovaná americká studentka práv by o tom mohla mluvit. Její lékaři si nejdříve nevěděli rady, teprve později zjistili, že trávila denně zhruba šest hodin s notebookem na svých nohou.

Hrozí i rakovina

Teplota pod větrákem notebooku mnohdy dosahuje teploty vyšší než 50 stupňů. Pokud se postižená kůže prohlédne pod mikroskopem, je evidentní značná podobnost s kůží postiženou dlouhodobým slunečním zářením. Ačkoliv je tento stav běžně bezbolestný, může způsobit stálé ztmavnutí kůže a ve velmi vzácných případech vést až k rakovině kůže.

Majitelé notebooků nejsou však jediní ohrožení. Syndrom opečené kůže může postihnout i pekaře, slévače a další osoby pracující na místech, kde je jejich kůže vystavena extrémním teplotám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám