Hlavní obsah

V Peru objevili unikátní rybu, která se živí dřevem a výkaly

Novinky, Jakub Kynčl
Lima

Krunýřovce, který pojídá svými zakřivenými zuby kusy dřeva a v nouzi i výkaly, objevili vědci a biologové v odlehlé části Amazonského pralesa v Peru. Ryba měřila 70 centimetrů a měla úzké zahnuté zuby, které jí pomáhají oškrabovat dřeviny, které spadnou do vody.

Článek

Expedice do národního parku v severovýchodní části Peru v oblasti Alto Purus proběhnuvší minulý měsíc byla pro skupinu vědců okolo harvardského profesora zoologie Paula Petryho extrémně přínosná.

Objevili tam totiž doposud neznámý druh sumcovité ryby. Ta ohlodává kmeny stromů, které spadnou do řeky. Dřevěná celulóza je pak v jejím trávicím traktu rozložena a převedena na jiný cukr, který je ryba schopná vstřebat.

Původní obyvatelé tuto rybu zřejmě dlouhá desetiletí lovili, ale toto je první případ, kdy byla chycena živá a vědci ji tak mohli prozkoumat. Chycena byla v oblasti, jejíž biodiverzita je podle Petryho zcela unikátní, avšak pod velkou hrozbou zničení vlivem rozvoje lidstva.

"Zdá se, že jsou opravdu těžce k nalezení a následně se i složitě chytají. Musíte na ně se sítěmi či střelbou. Vzhledem k tomu, že zcela běžně pojídají dřevo, tak je opravdu na běžný vlasec s háčkem jen tak neulovíte. Zajímavé je, že podle našeho zjištění pojídá tato ryba vyjma dřeva někdy i výkaly dalších ryb," informoval Paulo Petry.

Reklama

Výběr článků

Načítám