Hlavní obsah

Delfín chtěl ukončit své trápení v zajetí, z akvária vyskočil na podlahu

Novinky, Jakub Kynčl
Okinawa

Velmi smutné video natočil jeden z návštěvníku delfinária. Natočil moment, kdy delfín zvaný Kuru vyskočil z akvária, pravděpodobně ve snaze dostat se ze zajetí. Za svůj kousek však málem zaplatil životem. Nakonec však díky rychlé práci ošetřovatelů utrpěl jen několik škrábanců a odřenin. Zpět do akvária ho dostali pomocí jeřábu.

Článek

Delfín z okinawského akvária Churarami patří k druhu, který může v dospělosti dorůstat délky až šesti metrů. Není tak divu, že se jim v akváriích často žije velmi zle, vzhledem k malému prostoru na pohyb a odříznutí od jejich běžného životního prostředí.

Video, které natočil americký návštěvník akvária, je podle ochránců zvířat jasným důkazem toho, že delfíni v akváriích trpí natolik, že se ve výjimečných situacích dokonce pokouší o sebevraždu.

"To prostředí, ve kterém delfín žil, pro něj bylo natolik nepřirozené, že se v zoufalosti pokusil vyskočit. Chtěl to celé ukončit. Je to jako když skáče člověk z okna," uvedl po spatření videa aktivista za právu delfínů Ric O'Barry.

Aktivista: Jsou v neustálém stresu

Aktivista tvrdí, že je život v nádrži pro delfíny extrémně nepřirozený a krutý. Jsou tam prý bombardováni neznámými zvuky a jsou ve velkém stresu.

Manažer akvária Hidešu Teruja popřel, že by se snažil Kuru utéct: "Hrál si v nádrži a náhodou vyskočil ven."

Manažerovo tvrzení však nahrané video příliš nepodporuje. Delfín se totiž pokusil vyskočit z nádrže o několik chvil dříve, kdy jeden z ošetřovatelů už ze strachu uskakoval. Vyskočit se mu nakonec podařilo o několik vteřin později.

Reklama

Výběr článků

Načítám