Hlavní obsah

Nalezená "utopená" kamera obsahovala video, které natočila želva

Miami

Američan Paul Shultz vylovil z moře u ostrova Key West u jižního pobřeží Floridy červený fotoaparát Nikon. Jeho vodní odysea trvala podle nánosu mořských usazenin na voděodolném obalu několik měsíců. Aparát sám byl téměř v perfektním stavu. Shultz začal s pomocí fotografií a internetu pátrat po majiteli. Nalezl ho až na vzdáleném karibském ostrově Aruba. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Fotoaparát ukrýval snímky dvou mužů, kteří se připravovali na potápění, a fotografii rodiny usazené na gauči. Byly v něm i úchvatné snímky z podmořských hlubin a dokonce dvacetiminutové video, které vzniklo až poté, co majitel přístroj ztratil.

"Na snímcích nebylo nic, co by mi prozradilo, komu aparát patřil," konstatoval Shultz. Rozhodl se tedy, že po majiteli začne pátrat na internetu. Nahrál snímky z podmořského světa na server Scubaboard.com a doufal, že mu nadšenci z řad potápěčů pomohou určit, kde byly záběry pořízeny.

Za několik dnů zjistil, že obrázky pravděpodobně vznikly u karibského ostrova Aruba v Nizozemských Antilách, tedy asi 1800 kilometrů od místa nálezu. Shultz poté obrázky umístil na cestovatelský web Cruisecritic a Aruba a během dvou dnů ho kontaktovala žena z Aruby. Poznala na fotografiích děti, které chodí do stejné školy jako její syn. A záhy byl případ vyřešen.

Želva natáčela u Hondurasu

"Nemohl jsem se přestat smát," komentoval nizozemský námořník Dick de Bruin, který žije s rodinou na Arubě, své pocity, když se o nálezu svého fotoaparátu dozvěděl. Přístroj mu uplaval, když opravoval kotvu americké lodi, která za druhé světové války ochránila Arubu před německými silami.

Fotoaparát už putuje v balíčku na adresu majitele a Shultz dodal, že je rád, že příběh skončil šťastně. Podle záběrů na videu se obával, že majitele stihl tragický konec. Toto video však podle všeho "natočila" hladová želva, která zkusila do kamery kousnout, a tak spustila nahrávání. Podle Shultze se to mohlo stát někde u pobřeží Hondurasu celé dva měsíce po ztrátě přístroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám