Hlavní obsah

Stařenka vyhodila obal od másla do špatného koše, hrozilo jí trestní stíhání

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West Cross

Pětadevadesátileté babičce z britského West Cross v hrabství Swansea hrozily tahanice po soudech pouze proto, že vyhodila plastovou vaničku od másla do špatného igelitového pytle. Stařenka obdržela upozornění o svém protiprávním jednání, kde byly vypsané i sankce, které jí za porušení recyklačních pravidel hrozí. Její příbuzní uvedli, že kdyby se babička o dopisu dozvěděla, mohl by u ní vyvolat infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Podobně složitý systém třídění odpadu funguje i v britském West Crossu, kde úřady hrozily stařence trestním stíháním. Ilustrační foto

Článek

„Je to děsivé a zároveň směšné, moje babička opravdu patří mezi ty občany, kteří dodržují veškerá pravidla. Je velice pravděpodobné, že zhlédnutí upozornění od radnice by u ní mohlo vyvolat srdeční záchvat,“ uvedla vnučka pětadevadesátileté Angličanky Karen Waltersová.

Varování od úřadů se však naštěstí dostalo do rukou stařenčina syna ještě předtím, než si ho stačila sama přečíst. Psaní přišlo z radnice ve West Cross, která občanům obstarala sedm různých recyklačních kontejnerů a různě barevných tašek, s kterými si především staří lidé občas nevědí rady. Za nesprávné vyhození odpadků přitom hrozí pokuty i trestní stíhání.

Vanička od másla se připletla k plechovkám

„Babička umyla 15 plechovek a dala je do zelené tašky, omylem se jí tam však připletla i prázdná vanička od másla, která jinak patří do růžové tašky,“ dodala Waltersová.

Během posledních pěti let se místní úřady rozhodly dramaticky zpřísnit pravidla pro recyklaci odpadu a pokutují ty domácnosti, které je nedodržují.

„Je to směšné, všechny nás to naopak od recyklace odrazuje,“ dodala stařenka, jež si přeje zachoval své jméno v anonymitě.

Speciální "recyklační policie"

Město má dokonce speciální policejní sbor, který hlídá občany, aby správně třídili odpad. V jejich pravomoci je pokutovat „recyklačního hříšníka“ až do výše 100 liber (téměř 3000 korun).

„Naším záměrem nebylo ženu stíhat. Rádi bychom se omluvili za nedorozumění a nepříjemnosti, které jsme mohli způsobit jí i celé její rodině,“ uvedl mluvčí radnice ve Swansea.

Speciální recyklační policie pokutovala například už i kvůli plnému kontejneru, jehož víko se nedalo těsně dovřít. Caroline Spelmanová z ministerstva životního prostředí se domnívá, že v podobných situacích by se měl používat zdravý selský rozum a případy by se měly prošetřovat individuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám