Hlavní obsah

Šestikilové mimino šokovalo britské porodníky

Právo, BBC, los

Měl to být celkem běžný porod lehce přerostlého miminka. Ale co Sharon Needhamová (35) z britského Doncasteru minulý týden přivedla nakonec na svět, ohromilo i zkušené porodníky. Novorozený Harry Crossland totiž vážil 6,5 kila – tolik, co průměrné půlroční dítě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Když nám ho porodní asistentka podala, zůstali jsme s manželem, který byl u porodu, v šoku. Mysleli jsme, že se spletli a dali nám jiné dítě,“ líčila Sharon webu deníku Daily Mail. Den před porodem jí totiž lékaři na základě ultrazvukového vyšetření informovali, že dítě bude vážit něco přes čtyři kila.

Určité podezření přitom Sharon měla. „Nikdy se nic podobného v naší rodině neobjevilo, ale tentokrát jsem tušila, že Harry bude asi pěkný cvalík, protože jsem v posledních dnech nemohla vůbec chodit. Zkrátka jsem ho neunesla,“ řekla zkušená matka, která má za sebou už pět bezproblémových porodů. Zdravotníci vypočítali, že nosila kolem tří litrů plodové vody a její placenta vážila neobvyklých 1,6 kilogramu.

Během porodu císařským řezem zdravotníci začali tušit, že půjde o mimořádnou událost. „To není pupeční šňůra, ale hasičská hadice,“ zaslechla Sharon výrok užaslého lékaře. Další jí v žertu doporučil, ať Harrymu rovnou pořídí oblečení do školy.

„Zíraly i sestry. Řekly, že to je největší novorozenec, jakého kdy v porodnici měly. Když nás pak odvezli do oddělení poporodní péče, nikdo tam nevěřil, že Harry je novorozenec. Odmítli nás, že prý jsme si spletli oddělení a že už patříme na pediatrii,“ směje se maminka.

Harry ale není největším pořízkem, který kdy spatřil světlo světa a porod přežil. Rekord drží chlapeček, jenž se narodil roku 1955 v Itálii a vážil neuvěřitelných 10,2 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám