Hlavní obsah

Na Filipínách objevili nový obří druh varana

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Lesy severních Filipín poodkryly něco ze svých tajemství. Biologové tam našli nový druh varana. Dva metry dlouhý a výrazně zbarvený varan je jedním z největších živočichů, kteří byli v posledních desítkách let v této oblasti objeveni.

Foto: HO, Reuters

Nový druh varana objevený na Filipínách.

Článek

Filipínský ostrov Luzon byl v nedávné době značně zbaven lesního porostu, a velké množství zvířat tam tak ztrácí své přirozené útočiště. Varanus bitatawa, jak je nový varan nazván, se živí ovocem a pro biology byl velkým překvapením. Druh zřejmě žije jen v lesích a mimo ně se dostává jen náhodně.

Foto: HO, Reuters

Varan objevený na Filipínách.

Vědci zatím v oblasti pohoří středního a severního Sierra Madre vykonali jen velmi málo průzkumů zaměřených na plazy a obojživelníky. První genetické testy nového varana jednoznačně ukázaly, že nejde o již známý druh podobného varana, který žije od tohoto co by kamenem dohodil. Konkrétně tři nezalesněná údolí.

Zachování lesů je nezbytné

Biologové se domnívají, že je nově nalezený druh varana extrémně vázán k lesnaté oblasti. Mají také  za to, že obří varan nebude na jejich cestě jediným novým živočichem, kterého naleznou.

Foto: HO, Reuters

Vědci se radují z nalezení nového druhu varana.

Neprobádaná příroda Filipín podle vědců skrývá ještě mnoho člověku dosud neznámých živočišných druhů. Klíčovým faktorem pro jejich přežití však bude pravděpodobně zachování zbylých lesních porostů v oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám