Hlavní obsah

Indie úspěšně otestovala nové chilli granáty, jejich síla je neuvěřitelná

Novinky, Jakub Kynčl
Dillí

Indičtí vědci se od loňského roku pokoušeli vyrobit speciální granáty, jejichž ničivou složkou jsou extrémně pálivé chilli papričky. Při vývoji zbraně žádný problém nenastal, a tak nyní mohli nový granát úspěšně otestovat. A výsledek je takový, jaký si představovali. Papričky bhut jolokia jsou extrémně účinné.

Článek

Nový chilli granát má pro indickou armádu a policii hned několik výhod. Tou hlavní je asi to, že mohou granát vyrábět jen s pomocí vlastních surovin, a nejsou tak závislí na dovozu surovin. A účinky granátu vyplněného drcenými papričkami bhut jolokia jsou přitom obrovské.

Výbuch rozšíří v okolí prach z papriček, který má na lidské sliznice a pokožku drtivý dopad. Oběti nemohou po několik hodin otevřít oči, a chilli zároveň působí dechové potíže a částečnou paralýzu těla. Efekt je několikrát větší než u granátů se slzným plynem.

Chilli jako nástroj proti zločincům

"Chilli granát je netoxickou zbraní, která je ideální pro vyhnání nepřítele z jeho úkrytu. Mohl by být tedy ideálním pomocníkem v boji proti teroristům. Jakási odlehčená verze by se pak mohla vyrábět jako ochrana pro ženy, které napadne násilník. Práškem z chilli by pak bylo možné pokrýt i ploty kasáren," uvedl vědecký vedoucí projektu R.B. Srivastava.

Paprička bhut jolokia je pěstována v severovýchodní oblasti Indie a je nejméně stokrát pálivější než tabasco. Má neuvěřitelný milión Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Ne nadarmo se nazývá právě bhut jolokia, což v překladu znamená něco jako "chilli démon".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám