Hlavní obsah

Chlapec, který vážil při porodu pouhých 275 gramů, přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Göttingen

Několik měsíců bojoval v Německu o život chlapec, který se narodil s dosud nejnižší porodní váhou u plodu mužského pohlaví. Po narození měl pouhých 275 gramů, což je pod hranicí, která se považuje za nezbytnou k přežití. Chlapeček je ale díky moderní péči postnatální jednotky nemocnice v Göttingenu mimo nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec se narodil s hmotnostní pouhých 275 gramů. Ilustrační foto

Článek

Ve většině případů se za hranici přežitelné porodní váhy považuje 350 gramů. I tak ale mají takové děti často celou řadu vývojových vad.

Případ chlapce z Göttingenu byl utajován před médii, protože dítě mohlo kdykoli zemřít. Jeho stav byl velmi kritický. Teď už je však podle lékařů mimo nebezpečí a je velká naděje, že se rodiče dožijí jeho dospělosti.

Když chlapec v prosinci dosáhl váhy 3,7 kilogramů, byl po šesti měsících na jednotce intenzivní péče propuštěn domů k rodičům. Dosud byla na světě evidována nejnižší porodní váha přeživšího chlapce 297 gramů. U dívek je to 244 gramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám