Hlavní obsah

Bezduché rozhovory a chatování způsobují deprese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdné chatování neboli povídání prostřednictvím internetových komunikátorů je dneska běžnou součástí každodenního života. Jenže psychologové varují. Vyhýbejte se všem zbytečných rozhovorům, které jsou prázdné, bezduché, nucené a bez užitku. Způsobují totiž deprese a vedou k dalším vážným psychickým problémům.

Článek

Ale platí to i v případě rozhovorů vedených živě tváří v tvář. Studii otiskl odborný časopis Psychological Science.

Podle psychologů z University of Arizona je důležité, aby lidé trávili hodnotný čas s druhými a hodně s nimi hovořili. Ovšem tento čas a rozhovor musí být veden skutečně efektivně.

Když se arizonští odborníci podívali na výsledky, nejšťastnější testované osoby trávily o 25 procent času více v kolektivu a o 70 procent více hovořily s druhými než ty, které byly nejnešťastnější.

Ale když se pak psychologové zaměřili na kvalitu rozhovorů, data se poněkud změnila. Nejšťastnější osoby totiž měly až dvakrát více smysluplných a důležitých rozhovorů a jen třetinu bezcenného a prázdného plkání než osoby nejnešťastnější.

„Tyto závěry naznačují, že šťastný život je ten společenský a konverzačně bohatý a hluboký, nikoli samotářský a konverzačně povrchní,“ zhodnotil závěry autor studie docent Matthias Mehl z Arizony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám