Hlavní obsah

Recept na dušenou kočku stál známého televizního kuchaře místo

– Valdarno
Novinky, Jakub Kynčl

Jeden z nejznámějších italských televizních kuchařů a asi vůbec nejznámější autor píšící o gurmánských pokrmech Beppe Bigazzi (77) dostal vyhazov. Z programu La Prova del Cuoco dostal vyhazov za to, že doporučil k vaření kočku, a pobouřil tak obrovské množství televizních diváků.

Článek

Dušená kočka byla tím posledním, co mohl kuchař Beppe Bigazzi televizním divákům doporučit. Televizní kanál RAI totiž jeho pořad na neurčitou dobu zrušil. Provozovatelům televize se totiž stejně jako televizním divákům recept na šťavnatou kočku v jeho pořadu ani trochu nelíbil.

Televize dostala po odvysílání pořadu bezpočet stížností od diváků a ochránců zvířat. Bigazzi ve svém pořadu uvedl, že dušená kočka je v jeho domovině, městečku Valdarno v Toskánsku, vyhlášeným pokrmem.

"Jedl jsem to a můžu vám říci, že je to lepší než mnoho dalších zvířat. Lepší než kuře, lepší než králík, lepší než holub," komentoval svůj recept kuchař. Dodal také, že pro optimální chuť by měla být kočka před dušením tři dny naložena v pramenité vodě.

Ministerstvo zdravotnictví zaútočilo

"Je absolutně neslýchané, aby veřejná televizní stanice ve svém programu divákům říkala, jak jsou kočky delikátní pochoutkou. Kontaktovala jsem již producenty pořadu, aby uvážili, zda jejich pořad nevybízel k trestnému činu týrání zvířat," uvedla Francesca Martiniová z italského ministerstva zdravotnictví.

Bigazzi později tvrdil, že s receptem pouze žertoval a byl jen špatně pochopen. Dodal ale, že vlastně nevtipkoval tak úplně. V třicátých a čtyřicátých letech, když byl ještě malý chlapec, tak lidé v oblasti Arezza kočky prý ještě jistě jedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám