Hlavní obsah

Hledači meteoritů pátrají po ohnivé kouli, která přistála v Irsku

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irové, mezi jejichž koníčky patří hledání vesmírných hornin, jsou od středy tohoto týdne na nohou. Nad Irskem byla totiž pozorována padající ohnivá koule, jež se z kosmu přiřítila rychlostí zhruba 160 tisíc kilometrů v hodině a mohla přistát někde v oblasti Armaghu v severní části země. Tento úkaz se podařilo nafilmovat.

Článek

Podle astronoma Davida Moorea, jenž se opírá o svědectví lidí, kteří úkaz pozorovali, přistál meteorit někde ve vnitrozemí. „Existuje velká šance, že jej najdeme,“ prohlásil. Jeho kolegové označují úkaz za „extrémně vzácný“.

Mezi pohnutky, proč pád horniny v zemi vyvolal takové pozdvižení, patří kromě vědeckého zájmu také otázka zisku. Meteority kvůli jejich vzácnosti lze totiž prodat za poměrně vysoké částky. Poslední, který přistál v Irsku v roce 1999, se prodával na internetu za 320 liber/gram (asi 9600 Kč/gram).

Různí svědci pozoruhodného úkazu telefonovali na úřady pokaždé s jinou informací. Podle jednoho z nich mělo jít o padající letadlo. Jiní pád hořícího meteoritu popsali prostě jako let ohnivé koule. „Svítil jasnou zelenou září s oranžovým chvostem. Letěl neuvěřitelně rychle, velmi vysoko na obloze a mířil na sever,“ uvedla jedna žena.

Podle Terryho Moseleye z Irské astronomické asociace mohlo jít o kus asteroidu, který se srazil se Zemí a jehož větší část shořela ve svrchních vrstvách atmosféry. „Zdá se, že přeletěl většinu Irska z jihu na sever a existuje možnost, že nakonec spadl někde v oblasti Armaghu,“ uvedl Moseley. Tato oblast leží na severu Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám