Hlavní obsah

Hrobník nahmatal Polákovi v rakvi puls

– Varšava

Ohromné štěstí měl 76letý Polák Józef Guzy. Jen tak tak, že nebyl pohřben zaživa. Před děsivým umíráním v rakvi jej zachránil hrobník a chamtiví příbuzní. Ti požádali, aby si mohli z rakve vzít cennosti, s nimiž měl být pohřben. Hrobník se přitom dotkl krkavice a zjistil, že muž žije. Lékař ho přitom prohlásili za mrtvého.

Foto: ÚSZS MSK, Novinky

Článek

Hrobník, bývalý horník Darius Wysluchato, který se kdysi naučil základy první pomoci, říká, že se tepny na krku dotkl náhodou. "Zkontroloval jsem to znovu a zakřičel ´má puls´. Můj pomocník to zkontroloval také. Nahnul jsem se blíž a mohl jsem poznat, že stále dýchá," řekl.

Muž zkolaboval nedaleko Katovic na jihu Polska ve stodole, kde chová včely. Podle mluvčího regionální služby rychlé záchranné pomoci nejevil známky života. "Zkušený lékař s kvalifikací v resuscitaci zjistil, že pacient nedýchá, nemá srdeční tep a tělo vychladlo, což jsou vše charakteristiky úmrtí," uvedl mluvčí záchranky, kterého citoval britský list The Times.

Na hřbitov přijela stejná záchranka, kterou příbuzní zavolali dříve k zhroucenému Polákovi. Tentokrát ale muže převezli na jednotku intenzivní péče. Po týdnech léčby je zpět doma a hrobníkovi, který mu zachránil život, už poděkoval. "Dal jsem mu hrnec medu. Byla to první věc, kterou jsem udělal, když jsem se dostal z nemocnice," řekl Guzy.

Lékaři v Katovicích záležitost popsali jako případ takzvaného odloženého oživení. Údajně se s ním setkali poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám