Hlavní obsah

Miliardář chce zachránit křižník Aurora

Petrohrad

Jeden z nejbohatších Rusů Michail Prochorov se nabídl, že zachrání křižník Aurora, který se stal symbolem bolševické revoluce v roce 1917. Slavné lodi nyní hrozí potupné vyloučení z válečného námořnictva a převedení pod křídla petrohradského námořního muzea.

Foto: Profimedia.cz

Křižník Aurora

Článek

Miliardář v dopise veliteli ruského námořnictva vyjádřil obavy z toho, že by se slavná loď přeměnila v místo pochybné zábavy, a slíbil, že v případě vyřazení křižníku z flotily kvůli potížím s financováním údržby lodi je připraven poskytnout nezbytné prostředky pro zachování Aurory jako "symbolu slavných tradic ruského námořnictva", podobně jako je v Británii ztělesňuje někdejší vlajková loď admirála Nelsona Victory. Dopis zveřejnil na své internetové stránce Prochorovův časopis Russkij pioněr.

V Prochorovovi se zřejmě hnulo svědomí, protože Auroru do potíží zřejmě dostal i jeho nápad na historickém křižníku uspořádat počátkem léta večírek pro své přátele z ruského byznysu a politiky. "Orgie oligarchů" vzápětí ostře kritizovali petrohradští komunisté a údajné obscénosti na palubě vyšetřovala i vojenská prokuratura.

Křižník přežil bitvu u Cušimy mezi ruským a japonským námořnictvem na počátku minulého století. 7. listopadu 1917 dal výstřelem z děla znamení k útoku na Zimní palác, který nastolil na více než sedm desetiletí vládu komunistů v Rusku.

Prochorov, který řídí jeden z největších ruských investičních fondů, je momentálně považován za nejbohatšího Rusa. Jeho jmění se odhaduje na 9,5 miliardy dolarů (asi 190 miliard korun). Na první strany bulvárního tisku se dostal předloni, kdy byl ve Francii vyšetřován kvůli podezření z údajného kuplířství s elitními ruskými prostitutkami v přepychovém lyžařském středisku Courchevel. Vyšetřování však vyšumělo do ztracena a Prochorov tvrdí, že se mu prý francouzské úřady následně omluvily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám