Hlavní obsah

Čech vyfotil smrt krokodýla v čelistech hrochů

– Praha
Novinky, Jakub Kynčl

Jsou to snímky, které se i profesionálnímu fotografovi podaří zachytit jednou za život, a to ještě musí mít obrovské štěstí. Fotografie krokodýla požíraného hrochy pořídil profesionální český fotograf Václav Šilha v národním parku Serengeti v Tanzanii už počátkem minulého roku, teprve toto pondělí ale pustil své výjimečné snímky do médií. Ty obletěly za půl dne celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Poslední chvíle krokodýla neúspěšně bojujícího o život.

Článek

Sérii pořídil fotograf Šilha během třítýdenní cesty národním parkem Serengeti. Dobrodruh, který tráví průměrně polovinu času z roku v terénu v zahraničí, sám tvrdí, že měl neuvěřitelné štěstí, když se octl ve správné chvíli na správném místě.

Foto: Profimedia.cz

Krokodýl na začátku své sebevražedné cesty.

"Našli jsme tůň s hrochy už den předtím, ale bylo špatné světlo. Nicméně k té tůni se dostávalo výjimečně dobře, přístupové místo bylo nízko nad vodou a bylo to zkrátka ideální místo na focení. Vrátil jsem se tedy druhý den ráno a začal fotit hrochy. Tomu, že by se mělo udát něco výjimečného, v těch chvílích ještě nic nenasvědčovalo," uvedl pro Novinky fotograf.

Doufal, že snímky nepokazil

"Normálně jsem fotil hrochy a najednou jsem si všiml, že k nim vyjel krokodýl. Oni tam jsou mezi hrochy docela běžně, jelikož je v tůni hodně ryb, které se živí trusem hrochů. Jel lovit ryby, ale dostal se až příliš mezi skupinu 50 až 60 hrochů, kteří měli mezi sebou i mladé. Ačkoliv se jinak hroši s krokodýly respektují, tak tentokrát začali chránit své mladé. V ten moment udělal krokodýl to nejhorší, co mohl, asi zpanikařil a vylezl jim na hřbet. Za několik okamžiků na něj hroši zaútočili a doslova během vteřin ho jeden z nich usmrtil," popisoval pro Novinky Šilha.

Foto: Profimedia.cz

Krokodýl byl proti drsnému útoku hrochů zcela bezmocný.

"Když jsem to vyfotil, tak jsem se jen v rychlosti podíval na ty snímky, ale ostrost takhle nepoznáte. Nemohl jsem se dočkat, až se dostanu do kempu a na laptopu si prohlédnu, zda jsem to nezkazil. Naštěstí vyšly skvěle. Mluvil jsem o tom s několika fotografy z celého světa, kteří mi potvrdili, že se v těchto tůních něco podobného asi čas od času odehraje, ale nikdo ještě neměl to štěstí být u toho," dodal Šilha.

Foto: Profimedia.cz

Poslední chvíle krokodýla neúspěšně bojujícího o život.

V roce 2010 ho čeká Keňa a Aljaška

Fotografie pořídil Václav Šilha zhruba z pouhých 15 až 20 metrů Canonem Mark III s objektivem 100-400 téže značky.

Foto: Profimedia.cz

Český fotograf Václav Šilha

"Ty snímky jsou už starší, ale musel jsem je držet dlouhou dobu v utajení, jelikož jsem dal práva BBC Wildlife na jejich zveřejnění a to trvalo opravdu dlouho. Pak už jsem s nimi mohl libovolně nakládat a nakonec jsem se dohodl s britskou agenturou Barcroft, která je v pondělí vydala pro média na celém světě," uvedl fotograf, který se právě vrátil z tříměsíční cesty po Keni. Příští rok ho prý čeká asi znovu Keňa a navíc Aljaška. Ačkoli ještě nemá přesné plány na rok 2010, odhaduje, že opět stráví nejméně půl roku na cestách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám