Hlavní obsah

Vědci mají nové vysvětlení, proč je Mars rudý

Novinky, pst

Vědci dosud předpokládali, že se Mars stal rudou planetou během miliard let erozivním působením vody, kdy zde ještě existovaly vodní toky i moře a oceány. Analýza hornin provedená s pomocí robotických vozítek Spirit a Opportunity, které na Marsu přistály v roce 2004 však ukázala, že rudý prach nemá s vodou nic společného.

Článek

"Všechny to překvapilo," uvedl v pondělí na serveru Space.com Jonathan Merrison z dánské laboratoře v Aarhusu, která se zabývá simulacemi podmínek na Marsu. Jeho tým však nyní přišel s novým vysvětlením "rudosti" čtvrté planety sluneční soustavy.

Podle nových údajů se ukazuje, že Mars zrudl poměrně nedávno erozí, ovšem bez jakéhokoli působení vody. Mechanickým rozmělňováním křemencového písku v laboratorních podmínkách, které simulovalo běžné povětrnostní podmínky na Marsu. Merrison se svým kolegy prokázal, že ze zrnek horniny se během deseti měsíců z deseti procent stal jemný prach.

Vědci přidali prachový magnetit, oxid železa, který se na Marsu běžně vyskytuje a jak pokus pokračoval, vzorek rudl více a více. Mechanickým narážením částic prachu z křemencového písku s částicemi magnetitového prachu byly narušeny i chemické vazby a vznikl nový oxid železa - hematit, který dodal vzorku rudou barvu.

Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že voda nezpůsobila zarudnutí horniny, je laboratorně simulovaný proces reálnější. Navíc mechanické zrudnutí mohlo proběhnout ne před miliardami, ale milióny let a poměrně rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám