Hlavní obsah

Iluzionista Derren Brown při tipování čísel loterie otevřeně lhal

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Jestliže byl před deseti až patnácti lety ikonou mágů David Copperfield, dnes hýbe světem propracovanými iluzemi britský psycholog Derren Brown. Ten ve středu ohromil příznivce triků po celém světě tím, že dokázal správně odhadnout všech šest čísel britského národního Lotta. Při svém vystoupení Brown však televizním divákům otevřeně zalhal.

Foto: Profimedia.cz

Iluzionista Derren Brown během jednoho ze svých vystoupení.

Článek

Derren Brown v přímém přenosu na kanálu Channel 4 uvedl, že nemůže televizním divákům sdělit, jaká čísla několik hodin dopředu tipoval, jelikož výsadní právo na vyhlášení výsledků má výhradně BBC, která losování přenášela. To byla ovšem dezinformace jako hrom, jelikož by Brown nevyhlašoval oficiální výsledky, ale pouze odhaloval svou předpověď.

Brownovo vyhlášení jím tipovaných čísel by nemělo žádnou úřední souvislost s čísly taženými v reálu, ať už by je správně odhadl, či ne. Jeho pořad na Channel 4 souvisel s losováním na BBC pouze nepřímo a on si v něm tak mohl dopředu bez obav tipnout. Na tento případ se tedy pravidlo losování, které Brown při přenosu zmínil, ani omylem nevztahovalo.

Tato lež ovšem nikterak nezmírnila napětí těch, kteří se nemohou dočkat pátečního večera, kdy má Brown ve svém pořadu na Channel 4 prozradit, jak celou iluzi provedl. Teorií jsou tucty, počínaje kamerovými triky až po jednoduchý šikovný pohyb rukou, od něhož odpoutal pozornost něčím jiným.

Další známý britský mág Paul Daniels (71) již ve středu vyslovil domněnku, že se sice nějakého vysvětlení od Browna v pátek dočkáme, ale bude se odehrávat jen ve stylu jeho předchozích vysvětlení triků. Brown podle Danielse prozradí prý jen něco, ale nejdůležitější část si nechá pro sebe, či si vymyslí nějakou pohádku, aby pravá podstata triku zůstala utajena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám