Hlavní obsah

Za tajemnou nákazou v druhé nejlepší restauraci na světě stály ústřice

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bray

Britský restaurant Fat Duck (Tlustá kachna), který vede známý kuchař Heston Blumenthal, byl počátkem března letošního uzavřen kvůli podezření na porušení hygienických norem. Stalo se tak poté, co větší množství hostů ohlásilo, že se jim po návštěvě restaurantu udělalo zle. Nyní půl roku dlouhé zkoumání ukázalo, že za otravou 529 lidí stála především infekce ústřic. Restaurant byl však pokárán i za celkovou hygienu.

Článek

Britský hygienický ústav zveřejnil 47 stránek dlouhou zprávu, která se zabývá problémem v restauraci Fat Duck, kvůli kterému byl podnik po téměř tři týdny na přelomu února a března uzavřen.

Celý incident byl největší ránou zejména pro majitele Hestona Blumenthala, který je uznáván jako jeden z nejlepších šéfkuchařů na světě a je jedním ze tří držitelů tří hvězdiček Michelin ve Velké Británii. Uzavření podniku na necelé tři týdny ho totiž připravilo o neuvěřitelných 300 tisíc liber, tedy v tehdejším kurzu něco přes devět miliónů korun.

Onemocnělo celkem 529 hostů

Celkem 529 zákazníků ohlásilo po návštěvě vyhlášené restaurace Fat Duck onemocnění v podobě zvracení, průjmů a dalších zažívacích obtíží. Ještě během března však restaurace mohla po konzultaci s hygienickým ústavem své brány pro mlsné jazýčky znovu otevřít.

Nejdříve se mělo za to, že za nákazou stáli zaměstnanci infikovaní mikroorganismem známým jako tzv. novovirus. Ten se vyskytuje zejména ve stokách a způsobuje obdobné zdravotní obtíže jako salmonelóza. Studie nyní uvádí, že stěžejním problémem byla přímá nákaza ústřic virem. Ty totiž kontaminovaly splašky z hrabství Essex.

Ústřice nakazila blízká stoka

Hygienici šli po stopách ústřic až k dodavateli, který byl teoreticky spojován s dalšími třemi údery novoviru. A skutečně, testování lůžek ústřic přineslo nepěkná zjištění. Relativně mělká voda, kde ústřice zhruba čtyři roky rostou, byla silně infikována z nedaleké stoky, která do "školky" ústřic ústila.

Blumenthalovi bylo navíc doporučeno, aby daleko rázněji kontroloval kvalitu čištění mušlí, které byly prý až doposud nedostatečně očišťovány žiletkami převařenými ve vodě. Jedno však hygienici vyčítají Blumenthalovi velmi tvrdě. Čekací lhůta mezi onemocněním prvního hosta a uzavřením restaurace byla prý příliš dlouhá.

Nejde o první problém

Před pěti lety dostala restaurace podle kuchaře Alexe Wattse od hygieniků radu, aby si hlídala úroveň svých foie gras (jater z vykrmovaných kachen a hus). Kontroloři v nich totiž našli hraniční množství bakterií listérie. Restaurant zareagoval bleskově, začal pravidelně posílat vzorky svých jídel do specializované laboratoře, kde byla kvalita kontrolována. 

Michelin zvolil restauraci Fat Duck nejlepší na světě roku 2001, prestižní Restaurant magazine pak v roce 2005. V současné době ho ve specializovaném magazínu předstihl pouze španělský restaurant El Bulli.

Degustační menu restaurace stojí v přepočtu něco přes 4 000 korun a obsahuje mimo jiné šnečí ovesnou kaši, lososa vařeného v lékořicovém gelu či míchaná vajíčka se slaninovou zmrzlinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám