Hlavní obsah

Balóny létaly nad hradem Bouzov

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvacet horkovzdušných balónů z Česka a Slovenska se v pátek a v sobotu zúčastnilo 9. ročníku akce Balóny nad hradem v Bouzově na Olomoucku. Nevšední podívaná na balóny vznášející se nad romantickým hradem přilákala několik tisíc lidí.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Balónová fiesta v Bouzově přináší každoročně nevšední podívanou.

Článek

Součástí fiesty byl v sobotu i doprovodný program s vystoupením Pavla Dobeše, Davida Mattioliho, Roberta Maga a večerním atraktivním svícením balónů.

„Cílem fiesty je nejen podpora balonového létání, ale i turistického ruchu v regionu. Také proto se setkání koná u romantického hradu Bouzov, který patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji a sponzorují ji významné regionální firmy, mj, Hanácká kyselka,“ uvedl organizátor akce Josef Doležel.

Letošní fiesty se zúčastnili mj. šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a hejtmani Olomouckého a Pardubického kraje Martin Tesařík a Radko Martínek (oba ČSSD).

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Balon nad Bouzovem

V tuzemsku je podle odhadů přibližně 150 balónů a zhruba stovka pilotů, kteří se scházejí na různých fiestách. Ta v Bouzově patří k největším.

V rámci letošní fiesty se uskutečnil mj. i let dobrovolných dárců krve, 42letého Václava Krátkého z Olomouce a 29leté Radky Vránové z Mírova, kteří vyhráli v soutěži Daruj krev a leť balónem, kterou na podporu dárcovství krve v Olomouckém kraji připravila v rámci projektu Pomáháme pomáhat Místní skupina Českého červeného kříže Olomouc-Řepčín.

Do soutěže byli zařazeni všichni, kdo přišli v průběhu června a července darovat svou krev nebo její složky na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci. Zatímco Vránová, která v té době darovala krev vůbec poprvé, byla vylosována ze 112 prvodárců, Krátký, který má za sebou již 66 odběrů, byl vylosován z 3 401 dárců.

Originální dárek pro výherce věnoval hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, který sám již daroval svou krev osmašedesátkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám