Hlavní obsah

Poštovna ze Sněžky stojí u Prčic

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov

Z nejvyššího vrcholu Krkonoš se stará česká poštovna přestěhovala do středních Čech. V sobotu dopoledne ji tady na Javorové skále u obce Sedlec-Prčice na Benešovsku slavnostně otevřeli.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Budova staré české poštovny ze Sněžky nyní stojí pod Javorovou skálou nedaleko středočeských Prčic

Článek

Na Sněžce stávala stařičká budova přes 150 let. Nyní nadmořskou výšku 1602 metrů vyměnila za poněkud příznivější podmínky necelých 723 metrů, které měří vrchol Javorové skály. Boudu koupil Tomáš Trnka, který ji spolu s kamarády na Sněžce rozebral a převezl do vnitrozemí.

„Chtěl jsem, aby zase stála na nějakém vrcholu. Tady je turistická, cyklistická a v zimě běžkařská trasa, pár stovek metrů odtud je vrcholová stanice lanovky lyžařského střediska Monínec, takže tady bude určitě sloužit. Turisti si tady mohou dát čaj a sušenku a třeba odtud poslat i pohled,“ řekl Právu Trnka.

Poštovna bude v provozu denně a její pracovníci odtud skutečně budou doručovat psaní na poštu, jak to fungovalo na Sněžce. Uvnitř bude i občerstvení a navíc výstava o historii poštovny.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Snímek dnes už historický: srub staré České poštovny mezi kaplí sv. Vavřince a novou poštovnou.

Ta původní na Sněžce v Krkonoších byla vystavěna pravděpodobně v polovině devatenáctého století. První zmínky o ní jsou ale až z roku 1875, kdy sem byla umístěna c.k. rakouská telegrafní stanice.

V roce 1899 v ní byl zřízen poštovní úřad s letním provozem a s přestávkami fungoval až do roku 1938.

Po válce sloužila jako kiosek a v roce 1995 byla znovu oficiálně zahájena činnost poštovny České pošty Sněžka. Poté, co byl v roce 2008 přenesen provoz poštovny do nové budovy Anežka, byla stará dřevěnice uzavřena a vedení Krkonošského národního parku vydalo rozhodnutí o jejím odstranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám