Hlavní obsah

Fanoušci navrhují Michaela Jacksona na Nobelovu cenu míru

Právo, DPA, vpl

Fanoušci popové legendy Michaela Jacksona, který zemřel na sklonku června na zástavu srdce, spustili na internetu podpisovou kampaň s cílem, aby mu byla posmrtně udělena letošní Nobelova cena míru. Doufají, že se jim podaří shromáždit v prvních dnech přes 15 tisíc podpisů, celkově pak přes milión. Ale ani to jim nepomůže.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Michael Jackson

Článek

„Denně dostáváme stovky e-mailů s podpisy z celého světa,“ potvrdil ve středu Jacob Knudsen, mluvčí Nobelova výboru v Oslo. „Michael Jackson se celý život neúnavně a vytrvale zasazoval o zlepšení životních podmínek dětí i celého lidstva,“ uvádí internetová petice. Členové výboru však podobné požadavky okamžitě odmítli.

„Je vyloučeno, aby Jackson cenu dostal. Za prvé se ji nemůže obdržet mrtvý a za druhé právo navrhovat náleží vybraným jednotlivcům a skupinám, například předchozím laureátům, poslancům či vědeckým institucím,“ upozornil Geir Lundestad, ředitel Nobelova ústavu. Dodal, že lobbování v něčí prospěch není výjimkou.

Například na adresu ústavu Henrik-Ibsens-Gate 51, Oslo, Norsko, chodily za druhé světové války dopisy s podporou pro Adolfa Hitlera jako kandidáta. To, že v roce 1961 cenu posmrtně získal generální tajemník OSN Dag Hammarskjöld považuje Lundestad za jiný případ: švédský politik už získal nominaci, když za záhadných okolností zemřel při letu do Konga.

Anketa

Udělili byste Michaelu Jacksonovi Nobelovu cenu míru?
Ano
56,5 %
Ne
43,5 %
Celkem hlasovalo 4290 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám