Hlavní obsah

Japonci sestrojili dvoumetrového robotického fotbalistu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Je vysoký, trochu pohublý, kovový a ve tváři má podivně strnulý výraz. Nejde o nikoho z české fotbalové reprezentace, ale o unikátního robotického fotbalistu, kterého sestrojili japonští vědci. Měří dva metry a vědci mu dali vskutku robotické jméno - Hajime 33. Označení nese po japonském výzkumném ústavu Hajime, kde vznikl a zejména po svém strůjci, jehož jméno ústav nese.

Článek

Hajime 33 si jako jeden z mála robotů sestrojených v Japonsku užívá pohled z výšin. Do výše dvou metrů totiž vyrostl opravdu jen nepatrný zlomek japonských robotů. Robot je poháněn z baterií, stojí vzpřímeně, chodí a zdvižením ruky umí pozdravit okolí a zejména hraje fotbal. Balónem si kope se svým strůjcem Hajime Sakamotem, dokud mu to baterie dovolí.

Přestože Sakamoto už vyhrál mnoho titulů v nejrůznějších robotických soutěžích po celém světě, tak až do roku 2002 se mu ani trochu nedařilo prorazit. Pracoval tak jako řadový pracovník v oblasti těžkého průmyslu a sestrojování robotů bylo spíše jen jeho hobby. Láska k robotům ovšem finálně rozkvetla, kdy svého prvního Hajime robota prodal jedné velké japonské firmě, která se zabývá právě robotickým výzkumem.

V moment prodeje prvního robota mu došlo, že právě výroba těchto strojů je jeho hlavním životním údělem a založil si malý výzkumný institut v rohu jedné menší továrny v Ósace a už vytvořil celkem 33 robotů, přičemž Hajime 33 je zatím jednoznačně nejvyšší. Podle Sakamota je extrémně těžké, aby robot stál vzpřímeně během chůze a neměl tendence se převracet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám