Hlavní obsah

Německo pobouřil hajlující trpaslík ze zlata

Norimberk

Němečtí státní žalobci zahájili vyšetřování týkající se jednoho ze symbolů tamních zahrad a našich hraničních přechodů – trpaslíka. Nejedná se však o otylého mužíčka s červenou čepičkou a rýčkem, ale „zlatého nacistu“. Dotyčný pozlacený trpaslík má totiž vztyčenou ruku ve stylu, jakým se zdravili nacisté během druhé světové války a jakým uctívali Adolfa Hitlera.

Foto: Profimedia.cz

Hajlující trpaslík, který pobouřil Německo.

Článek

Trpaslík neodpočívá nikde v zahradě, ale stojí v Norimberské galerii umění. Provokace umělce Ottmara Hörla se podle tamních státních žalobců kříží se zákony.

„Vyšetřování pokračuje a stále vyslýcháme různé lidi,“ tvrdí mluvčí německého státního zastupitelství Wolfgang Träg. Problém je, že stejně jako nacistické symboly i hitlerovské hajlování je v Německu trestné od konce druhé světové války.

Státní zastupitelství se ale podle slov mluvčího snaží pouze dokázat, že trpaslík se Třetí říši nesnaží propagovat, ale zesměšňovat.

„Je to také trochu otázka umění… Bude velmi záležet na tom, jak se ten umělec a majitelé galerie na celou věc budou dívat,“ dodal Träg. Autorem trpaslíka je německý umělec Ottmar Hörl, prezident Akademie výtvarných umění v Norimberku.

Reklama

Výběr článků

Načítám