Hlavní obsah

Vědci objevili gen, který může za krátké nohy u jezevčíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Jeden nadbytečný gen způsobuje, že jezevčíci, baseti a jim podobní psi mají tak krátké nohy. Podle vědců může objev tohoto genu pomoci i při vysvětlení nanismu u lidí. Zdá se, že většina psů má jen jednu kopii genu, který spolupracuje na růstu. Skoro dvacet plemen krátkonohých psů má ale ještě druhou, mírně pozměněnou variantu genu zvaného FGF 4. A právě ten asi ovlivňuje délku jejich končetin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Za krátké nohy jezevčíků a dalších plemen může zřejmě retrogen FGF 4.

Článek

Gen FGF 4, takzvaný retrogen, je zřejmě kopií vlčího genu, který se znovu "nalepil" do psího genomu poté, co se moderní psi oddělili od vlčích předků.

"Hodně nás překvapilo, že jeden retrogen, který se objevil v jistém okamžiku vývoje druhu, může mít tak velký vliv na vzezření nositele," říká Heidi Parkerová z National Human Genome Research Institute.

Podle agentury Reuters jsou Parkerová a její tým přesvědčeni, že retrogen FGF 4 může aktivovat růst ve špatný okamžik vývoje v děloze. To pak vede k zakrnění dlouhých kostí končetin. Tento rys se týká jen krátkonohých psů, nikoliv malých plemen jako jsou třeba pudlíci.

Parkerová tvrdí, že spolu s týmem začnou zkoumat, zda gen FGF 4 náhodou nehraje roli i při hypochondroplasii. Ta je příčinou přibližně jedné třetiny případů malého vzrůstu u lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám