Hlavní obsah

Mamuti přežili v Evropě mnohem déle, než si vědci mysleli

Novinky, pst

Poslední mamuti vymřeli na Britských ostrovech teprve před 14 000 lety. Dosud se soudilo, že vyhynuli již o šest tisíc let dříve. Nová analýza kosterních ostatků nalezených v roce 1986 však vědce nutí k přehodnocení dosavadních teorií.

Foto: Profimedia.cz

Mamut zrekonstruovaný v britském muzeu

Článek

Adrian Lister v článku pro Geological Journal tvrdí, že mamuti postupně přišli o zdroj potravy, když travnaté pláně pokryl lesní porost.

Radiokarbonová analýza ostatků jednoho dospělého mamuta a čtyř mláďat prokázala, že mamuti žili v Evropě o šest tisíc let déle, než se dosud soudilo. Dosavadní nálezy potvrzovaly, že mamuti v Evropě vymizeli někdy před 21 000 až 19 000 lety během kulminace doby ledové v období označovaném jako poslední glaciální maximum.

Skutečnost, že mamuti žili ještě o 6000 let později znamená, že mamuti museli někde přežít a znovu se vrátit do oblastí, které dříve pokryl led. „To znamená, že mamuti vymírali lokálně a později se vrátili z útočišť odjinud,“ řekl BBC Lister.

Radiokarbonová metoda je nyní přesnější

Podobné upřesňující objevy se dají očekávat i v budoucnu, protože je Podle Listera vše závislé na čistotě vzorku. Vědci v posledních letech používají novou metodu očišťování vzorků, která byla vyvinuta na oxfordské univerzitě. Je proto možné, že se budou posouvat i jiné časové údaje, protože v minulosti mohli měření ovlivnit nečistoty z jiných období.

Během poslední doby ledové nevyhynuli jen mamuti, ale i druhy pravěkých srstnatých nosorožců, bizonů a jelenů. Na jejich vymizení navazovala expanze lidského druhu. Vědci proto spekulují, že k vyhynutí „mega fauny“ výrazně přispěli lovecké tlupy.

Nicméně Lister s touto teorií nesouhlasí, protože mnohem důležitější byla proměna klimatu, která přispěla k zalesnění Evropy, která byla před opadnutím poslední doby ledové pokryta travnatým porostem. Podobné podmínky se nejspíš udržely nejdéle na Sibiři, kde poslední mamuti vyhynuli až před pěti tisíci lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám